Fornhem – Ett Fjärran Kall

Facebookrssmail

Fornhem is een black metal uit het Zweedse Norrköping opgericht in de zomer van 2013 door Vafthrudner en Solbane. Het is mij volstrekt onduidelijk wat beide heren eerder hebben gedaan of eerder hebben uitgebracht met Fornhem. Feit is dat het debuut album ‘Ett Fjärran Kall’ op 25 augustus verschijnt via Trollmusic.

De muziek van Fornhem vindt zijn oorsprong in het “old school” black metal genre met bands als Burzum, Dark Throne en Bathory als inspiratie bron. Naast het gitzwarte ingrediënt horen we folk invloeden terug en het tweetal heeft daarnaast het doel om vooral minimalistisch te klinken, de kracht van de herhaling is hierbij een item. Het album opent met titelnummer ‘Ett Fjärran Kall’ en direct wordt duidelijk wat de band bedoelt. Een basis van rauwe black metal, een eenvoudige gitaarriff die zich door het nummer herhaald en bijdraagt aan de herkenbaarheid. ‘Ett Fjärran Kall’ is een sterk mid-tempo nummer dat met zo’n 13 minuten op de klok vrij lang en uitgesponnen is.

Fornhem heeft een handje van lange nummers schrijven, het album kent 4 nummers variërend tussen de bijna 8 minuten en de 15 minuten. Het gevaar van verveling ligt op de loer, te meer daar de band het graag minimalistisch houdt. Het nummer ‘Úrdjupets Svärta’ is een nummer waarbij de folkinvloeden wat prominenter aanwezig zijn. Het nummer heeft net iets meer inhoud, ook hier het repeterende gitaarwerk, het folk stukje halverwege het nummer brengt net wat extra’s. Fornhem sluit af met het gelijknamige en 15 minuten durende nummer. Een fijn nummer met een Iron Maiden achtige gitaarriff waarbij aangetekend dient te worden dat  dient te worden dat het lastig is om de aandacht de volle 15 minuten vast te houden., de incidentele tempo versnellingen zijn welkom en breken het nummer positief.

Fornhem heeft met debuutplaat ‘Ett Fjärran Kall’ een album gebracht waarbij het soms lastig is om de aandacht vast te houden. De lang uitgesponnen composities zijn sterk maar kennen soms te weinig afwisseling.

(73/100, Trollmusic)

Tracklist:
1. Ett Fjärran Kall
2. Kosmisk Dvala
3. Úrdjupets Svärta
4. Fornhem

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ