Papa Roach – Crooked Teeth

Facebookrssmail

Met alweer hun negende studio album ‘Crooked Teeth’ gaat Papa Roach terug naar hun roots, waarbij rap en rock gecombineerd wordt. De band bestaat al sinds 1993, maar het grote succes kwam pas in 2000 met de release van het album ‘Infest’. De afgelopen jaren lag de nadruk meer op de rock elementen van de band, terwijl het juist de combinatie van rock en rap was die ze tot grote hoogte bracht. De keuze om deze elementen weer samen te voegen op het nieuwe album lijkt dan ook logisch.

Het album wordt op een rustige manier met strijkers ingeluid. Al snel worden daar dreigende gitaren aan toegevoegd. De vertrouwde en uiterst sterke raps van Jacoby Shaddix stellen zeker niet teleur. Het refrein rockt lekker en daarmee is ‘Break The Fall’ een veelbelovend openingsnummer. Met veel energie en rammende gitaren wordt de lijn door gezet in ‘Crooked Teeth’. Het nummer kent een lekkere agressieve vibe en een ijzersterk refrein. In ‘Born For Greatness’ worden de gitaren grotendeels achterwege gelaten en komt de focus volledig te liggen op raps in combinatie met zware beats. Het is iets totaal anders en lijkt meer op dub step aangevuld met een pop refrein.

De gitaren komen terug in ‘American Dreams’. Ook hier zijn de raps weer nadrukkelijk aanwezig, echter worden deze aangevuld met typische brave rock, die goed past bij een titel als ‘American Dreams’. Het geheel blijft redelijk tam, zowel tekstueel als muzikaal. Daarmee zet Papa Roach een typisch feel good nummer neer, saai en voorspelbaar. De samenwerking met Skylar Grey in ‘Periscope’ is aardig, het is een rustig nummer over onmogelijke liefde. Het geluid is mooi vol, maar toch een beetje vreemd, en het je krijgt het gevoel dat beide vocalisten zich enigszins in houden. De thematiek in ‘Sunrise Trailer Park’ over een moeilijke jeugd is weinig vernieuwend en hebben we eigenlijk al eerder gehoord van Papa Roach. Het nummer kent ook weer een samenwerking, dit keer met Machine Gun Kelly, wat zorgt voor sterke raps. Hierdoor lijkt het refrein zwakt en komt het geheel niet echt los.

Lekker rammen geblazen, dat is ‘Traumatic’. Het nummer kent helaas overgangen met rustige stukken, die prima achterwege gelaten hadden kunnen worden. De bijna chaotische harde stukken zijn tof. De contradictie met de rustige stukken is dan ook erg groot en een beetje jammer. Het nummer lijkt hierdoor geen geheel te vormen. Het album wordt afgesloten met ‘None Of The Above’, wat rustig begint maar al snel zich ontpopt tot een rockend geheel wat we kennen van Papa Roach. De overgangen in dit nummer zijn groot, freaky en vaag maar dat maakt het wel leuk.

Dicht bij jezelf blijven als band is natuurlijk bewonderingswaardig. Veel bands gaan ten slotte onderuit tijdens het proces waarbij ze zichzelf proberen opnieuw uit te vinden, een proces waarin vaak uitstapjes worden gemaakt naar andere genres, met als gevolg rare albums die niet in het repertoire lijken te passen. Papa Roach doet dat niet en dat is prima. Met ‘Crooked Teeth’ gaan ze terug naar het concept wat hun succes heeft gebracht. Het gevolg is alleen dat het album bij tijd en wijle saai aanvoeld. Het is goed neergezet maar lijkt een vleugje inspiratie te missen. Papa Roach weet met ‘Crooked Teeth’ een gedegen album neer te zetten. Het is zeker niet vernieuwend of heel bijzonder, maar zal de doorgewinterde Papa Roach niet teleur stellen. Met nummers als ‘Break The Fall’ en ‘Crooked Teeth’ hebben ze zeker hun oude geluid terug gevonden. Het is een prima nu metal album met vreemde uitstapjes zoals ‘Born For Greatness’.

(60/100, Eleven Seven Music)

Tracklist;
• Break The Fall
• Crooked Teeth
• My Medication
• Born For Greatness
• American Dreams
• Periscope (ft. Skylar Grey)
• Help
• Sunrise Trailer Park (ft. Machine Gun Kelly)
• Traumatic
• None Of the Above

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ