Slow Pilot- Gentle Intruder

Facebookrssmail

De Belgische band Slow Pilot bestaat zo’n 7 jaar en hun genre omschrijven ze als ‘alternative singer-song with an edge’. Daar kun je bijna alle kanten mee uit. ‘Gentle Intruder’ is hun eerste full cd. Frontman Pieter Peirsman was een tijdje de mannelijke stem van Hooverphonic. Hierdoor kreeg hij belangstelling voor strijkers. Dat is terug te horen op dit nieuwe album, waar strijkers van ‘The Belgian Session Orchestra’ in enkele nummers meespelen.

Het eerste nummer heet ‘Anyone’. Het ritme is poppy en de melodie is vriendelijk van aard. De stem van Pieter Peirsman past daar goed bij en hij zingt goed verstaanbaar. ‘Little boy’ is rustiger. Pieters kalme zang komt mooi uit. De strijkers klinken op de achtergrond. De percussie is kalm en vriendelijk en er zitten leuke details in de muziek. Ook ‘Gentle Intruder’ heeft een akoestische en rustige start. Een vleugje muziek mengt zich met redelijk hoge zang. Je hoort lichte emotie op de stem. De strijkers hebben nu een melancholieke sfeer en smelten samen met de overige muziek. De drums houden zich deels stil. En als ze bespeeld worden, dan is dit prima langzaam en zacht. Het ritme hiervan sluit aan bij het geheel. In ‘Black Widow’ zijn de drums aan de harde kant vergeleken met de rest.

‘Ghostwriter’ heeft een hele andere start. Het doet denken aan het geluid van getokkel op de snaren van de strijkers. Het poppy ritme is licht teleurstellend. De drums zijn hier aan de harde kant, als muziek in volume toeneemt is de balans beter.

Hoge, heldere tonen aan de start van ‘Grow’. De zang gaat hierin mee. Het ritme is vrij langzaam, maar niet verrassend. Even is het ritme een beetje te veel van hetzelfde. De veranderingen die er zijn, zijn vrij voorspelbaar. De achtergrondzang verloopt zoals verwacht, maar stemmen vormen een prima blend. Vlak voor het einde is het gitaarspel wat rockender. Eerlijk gezegd hoop ik op een wending, maar dat mag niet zo zijn.

Ook het laatste nummer verloopt min of meer zoals de eerde nummers. Vrij rustig, en best gevoelig gezongen.
De nummers onderling hadden soms iets meer mogen verschillen. Aan de andere kant zorgt het wel voor eenheid. Echte grote verrassingen bleven uit. Het strijkersensemble bestaat, inclusief de contrabassist, uit 14 personen. Die hoeveelheid hoor je niet echt terug. De nummers zijn zo opgebouwd dat de strijkers grotendeels op de achtergrond blijven, en subtiel verweven zijn in het geheel. Als de strijkers naar voren komen, is dat op een bescheiden manier.

Dit maakt dat de nummers makkelijk weg luisteren. Maar zorgt er ook voor zang en muziek je niet intens raken. Terwijl dat zeker had gebeurd als de verdeling tussen bepaalde instrumenten en/of zang verfijnder was geweest. ‘Slow Pilot’ doet zichzelf misschien wel te kort om de intense emotie achterwege te laten. Want deze band heeft deze kwaliteiten wel in huis. Natuurlijk moet ik niet vergeten dat dit hun debuutalbum is. Waarbij het lijkt of ze nog een beetje zoekende zijn. De geluidskwaliteit is over het algemeen goed. Dus is ‘Gentle Intruder’ zeker een album om rustig van te genieten. (75/100) (Starman Records)

Tracklist Gentle Intruder:

Anyone
Little boy
Parade
Gentle intruder
Black widow
Hard to love
Ghostwriter
Wolf
Grow
Dance the night away

Line up Slow Pilot:

Pieter Peirsman: zang, gitaar
Sebastian Leye: gitaar
Maarten Van Mieghem: bas, backing vocals
Laurens Billiet: drums en percussie

Gast muzikanten:
The Belgian Session Orcherstra

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ