Rammstein en de donderdag en vrijdag van Graspop 2017

Facebookrssmail

Vanaf donderdag 15 juni t/m zondag 18 juni was het jaarlijkse metal evenement Graspop in Dessel geprogrammeerd. In tegenstelling tot de jaargang ervoor waren de weersvoorspellingen goed: heet, heter, heetst. Over de programmering was vooraf wat discussie, menigeen zou het festival overslaan in verband met de “mindere” line up. Met een gezellige donderdag, een uitverkochte vrijdag en goed bezochte zaterdag en zondag werd de soep niet zo heet gegeten als opgediend. Wellicht dat de headliners en oude rotten als Deep Purple en Scorpions niet direct tot de verbeelding spreken maar een affiche met Rammstein is voor veel metalheads een reden om af te reizen naar de Desselse heide.

Op de donderdag is er vooral plaats voor talent met de Belgische death metal band Carnation als opener op de dag op de Jupiler stage om 16:00. De Metaldome wordt geopend door de Brusselse melodische death metalband Hexa Mera waarmee het dus de Belgen zijn die aan de aftrap staan. Rond 20:30 is het tijd voor de eerste band in de Marquee en is het de Nederlandse coverband The Covering die aldaar het spits mag afbijten. Vanaf de opener ‘Bounded By Blood’ (Exodus) wordt duidelijk dat we hier niet te maken hebben met de eerste de beste coverband. The Covering brengt een energieke show en laat horen veel genres te kunnen spelen. Behalve de hoofdmoot die bestaat uit thrash metal brengt de band meer met heavy metal klassiekers als bijvoorbeeld Black Sabbath nummer ‘Neon Knights’ waarbij de veelzijdigheid van vocaliste Corinne van den Brand opvallend is.

Een lekker programma op de donderdag de Duitse Slayer coverband Slayensamble welke de klassiekers van de band tot in nagenoeg perfectie weten te brengen. Veel Belgisch talen met de rockers van King Hiss, de lekkere energieke metal van Wolves Scream en de atmosferische metal van Thurisaz. even vermakelijk als uniek is het gezelschap van Brides Of Lucifer die met een twintigtal dames de ene na denderen metal klassieker ten gehore brengen. De mannen van Goe Vur In Den Otto draaien de metal klassiekers tot in de late uurtjes.]

Vrijdag 16 juni is de dag van Rammstein en is de eerste echte festival dag met 55.000 toeschouwers uitverkocht. Daar is op het begin van de mooie en zonnige dag nog niet veel van te merken. Het veld, het volk voelt vertrouwd zoals we dat in Dessel gewend zijn. Behalve Rammstein is er natuurlijk weer genoeg te genieten op Graspop.

De dag is nog jong wanneer het Zweedse Tribulation in de Marquee de vrijdag opent met de herkenbare tonen van ‘Melancholia’. Het lekkere melodieuze nummer van de laatste langspeler ‘The Children of the Night’ is een welkome start. Gitarist Jonathan Hultén is weer één en voert zijn eigen show op, in zijn eigen wereld. Met nummers als ‘Strange Gateways Beckon’ en ‘Winds’ komt de hoofdmoot van de set van het laatste en succesvolle album. Tribulation is een sterke opener en trek heel wat terecht bekijks.

Op het tweede hoofdpodium is het tijd voor de Belgische speed metal band Evil Invaders. De mannen werden onlangs nog geweigerd in de VS maar in eigen land is de band meer dan welkom. Evil Invaders staat garant voor een portie energie en ook vandaag verzaken de heren niet vanaf opener ‘In For The Kill’ tot aan toegift ‘Violence & Force’ (Exciter) geeft de band volgas en geniet het publiek zoals de mannen on stage.

Op het andere hoofdpodium is het de beurt aan het Finse Battle Beast. De band begint enthousiast met het nummer ‘Straight to the Heart’ van het laatste album ‘Bringer of Pain’ en de rauwe power vocalen van Noora Louhimo doen het hier goed. Battle Beast speelt de meeste nummers van het laatste album en dit eigenlijk wat jammer daar het laatste album over beduidend minder power beschikt dan het voorgaande werk. Er zijn er voldoende die het werk van Battle Beast weten te appreciëren, en afsluiter ‘Beyond the Burning Skies’ mag er zijn.

Metal Church is na het verschijnen van het album ‘XI’ en de terugkomst van zanger Mike Howe (2015) weer aan een onvervalste opmars bezig. De oude krakers uit zijn eerdere tijdperk als opener ‘Fake Healer’ zijn nog immer graag gehoorde nummers. Mike heeft duidelijk moeite met de eerste nummers en geleidelijk warmt zijn stem op en komen de vocalen beter tot zijn recht. Op uitzondering van een paar nummers van de nieuwe plaat als bijvoorbeeld ‘Needle and Suture’ spelen de heren vooral ouder werk. Nummers als ‘Start the Fire’, de klassieker ‘Beyond the Black’ en afsluiter ‘Badlands’ doen het nog steeds goed en worden verwelkomt door de fans.

Scott Gorham is het best bekend als de gitarist en songwriter van o.a. Thin Lizzy en wil met zijn band Black Star Riders een eerbetoon aan Phil Lynott. Daarmee is de toon gezet, Black Star Riders brengt op Graspop een heerlijk rock show met een hoofdrol voor de gitaristen met duellerende gitaarsolo’s van Scott Gorham en Damon Johnson. Showmaster Ricky Warwick maakt het plaatje rond. Met vermakelijk eigen werk met nummers als ‘Heavy Fire’, ‘Testify or Say Goodbye’ en ‘Finest Hour’ zet de band een fijn optreden neer. Het Thin Lizzy nummer ‘The Boys Are Back in Town’ en de afsluitende traditionele cover ‘Whiskey in the Jar’ zijn het toetje op een fijn optreden.

Duistere en donkere rock komt er van het IJslandse Sólstafir in de Marquee. De band rond zanger / gitarist Aðalbjörn Tryggvason bracht recent de nieuwe plaat ‘Berdreyminn’ en laat met het nummer ‘Silfur-refur’ horen wat die plaat te bieden heeft. De aparte vocalen van de zanger zijn sterk, de muziek dromerig en de Marquee is afgeladen vol. Sólstafir sluit af met ‘Goddess of the Ages’, een lekker up tempo nummer van het album ‘Köld’ en brengt een indrukwekkende show.

Dee Snider is terug op Graspop, niet met zijn band Twisted Sister waarmee hij op de vorige editie één van de laatste Belgische shows bracht, maar solo. Dee en zijn mannen brengen eigen werk zoals opener ‘We Are the Ones’, lekkere rock nummers maar het zijn de covers die het maken. Het publiek zingt luidkeels mee met de Twisted sister nummers ‘The Kids Are Back’, ‘We’re Not Gonna Take It’, ‘The Price’ en natuurlijk ‘I Wanna Rock’. Meneer Snider is nog even energiek als vanouds en laat zien nog wel een paar jaar mee te kunnen. Andere covers van Nine Inch Nails of het Soundgarden nummer ‘Outshined’ ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Chris Cornell vullen de set. Dee sluit af met het eigen nummer ‘So What’ en brengt daarmee zijn anarchistische statement “Middle vingers in the air, singing we don’t F**king care”.

Het veld stroomt voller en voller voor de headliners deze dag en een show waarnaar velen uitkijken is die van Emperor. De Noren zijn sinds vorig jaar weer actief en zijn één van de trekkers van de vrijdag. Emperor brengt een heerlijke black metal show en speelt ‘Anthems To The Welkin At Dusk’ van twintig jaar geleden in zijn geheel. Sterke nummers als ‘Ye Entrancemperium’ doen de oude tijden herleven. Meester Inshan is in topvorm en harsh en clean vocals wisselen elkaar af. Een sterk geluid en een heerlijke lichtshow maken het verhaal rond. Inshan is met Emperor is terug op Graspop en de Graspoppers genieten.

Het veld is afgeladen vol wanneer het Duitse Rammstein haar opwachting maakt. De sfeer is grimmiger dan eerder op de dag, de gemiddelde Rammstein fan is niet per definitie een metal liefhebber (getuige de vele extra dagkaarten voor de vrijdag) en de verdraagzaamheid waar de metalheads om bekend staan is op sommige momenten ver te zoeken. Rammstein doet het goed, de band creëert schaartste en verkoopt daarmee ieder optreden / festival gemakkelijk uit. Het laatste officiële album, ‘Liebe ist für alle da’, stamt alweer uit 2009 waarmee het begrip schaarste wordt bekrachtigd.

Zo’n beetje alle denkbare klassiekers worden gespeeld waarbij het entertainment gehalte weer vertrouwd hoog is. Van ‘Hallelujah’ tot ‘Feuer frei!’ en van het meer populaire ‘Keine Lust’ tot de matige Depeche Mode cover ‘Stripped’ komen voorbij. Herr Lindemann trekt de kar en de opmerkelijke humoristische rol van toetsenist Flake is weer vermakelijk. Topnummers als ‘Du riechst so gut’, ‘Mein Herz brennt’ en ‘Du hast’ worden strak en professioneel gebracht en luidkeels meegezongen. De toegiften ‘Sonne’, ‘Amerika’ en ‘Engel’ maken een einde aan weer een vermakelijke Rammstein show en een geweldige afsluiter.

Foto’s (C) Graspop

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ