Anthrax kwam, zag en overwon in Alkmaar

Facebookrssmail

Met gepaste trots stapte ik de Victorie binnen, het poppodium in Alkmaar. Trots omdat de muziekwebsite waarvoor ik fotografeer, Rockmuzine, deze donderdagavond 29 juni mede mogelijk maakte. Een avond met Anthrax! In februari 2016 kwam haar laatste album uit, het 11e al weer, ‘For All Kings’.

Maar voor dat het podium betreden werd door Anthrax, was deze eerst voor The Raven Age. Uit Londen afkomstig bestaat deze metalband uit zanger Michael Burrough, Matt Cox op basgitaar, de gistaristen Dan Wright en George Harris (zoon van Steve Harris, Iron Maiden) en Jai Patel op drums. Vier maanden geleden kwam het album ‘Darkness Will Rise’ uit, waarbij de krachtige vocalen opmerkelijk waren, maar helaas is hier live weinig van over: de zang is eentonig, en veel noten worden niet gehaald. De rest van de band zet een geweldige show neer, met veel energie.

De New Yorkse band Anthrax behoeft geen verdere introductie: al meer dan 36 jaar maken zij thrash metal muziek. Voordat de band opkwam, hoorden we op band allereerst Iron Maiden’s nummer ‘The Number of the Beast’, waarbij “For it is a human number, it’s number is six hundred and sixty six” luid meegezongen wordt. Gevolgd door Otis Redding’s ‘I can’t Turn you Loose’, maar dan in de Blues Brothers versie. De toon is gezet, het feest kan beginnen!

Allereerst komt de drummer het podium op, niet Charlie Benante, maar Jon Dette. Daarna komt zanger Joey Belladonna ‘Among the Living’-zingend het podium op, echter zijn microfoon op de handstatief werkt niet. Snel loopt hij naar een andere microfoon. Dit kleine onvolkomendheidje mag de pret voor de rest van de show niet drukken: deze gaat strak als altijd door. Ondanks dat de band meer dan 100 nummers van zichzelf heeft, is er altijd plaats voor covers, zoals Trust’s ‘Antisocial’ en Joe Jackson’s ‘Got the Time’. En speelt gitarist Scott Ian een vette solo voor ons. Ook de meest bekende nummers van Anthrax mogen vanavond natuurlijk niet ontbreken, zoals ‘Madhouse’, ‘Medusa’ en ‘Indians’, een gebrul van herkenning levert dit op vanuit de zaal.
“Remember to always worship music”, zegt gitarist Scott. Waarna zanger Joey de eerste tonen inzet van het outro: ‘Long Live Rock ‘n’ Roll’, een nummer van Rainbow op tape.

De mannen van Anthrax gaan hierna naar Roskilde, om op zondag 2 juli weer terug te zijn in Nederland, en wel in de Pul in Uden. Dus mocht je ze gemist hebben, 2 juli is je kans!

Foto’s (C) Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ