Y&T: Old school Hardrock domineert Cultuurpodium Boerderij

Facebookrssmail

Het vergde in die tijd moed om als hardrockband je zelf naar een Beatles album te benoemen; ‘Yesterday and Today’. In het begin was de band een coverband en in die hoedanigheid brachten zij twee albums uit. Al snel werd het plan opgevat om zelf nummers te gaan schrijven, tevens werd er besloten de naam in te korten in ‘Y&T’.

Helaas na het overlijden van de originele bandleden in de afgelopen jaren is als origineel lid alleen Dave Meniketti nog in levende lijve. In hoeverre kan je nog van ‘Y&T’ als bandnaam spreken, helaas geldt dat de laatste jaren voor vele bands uit de roemruchte 70/80jaren die onder behoud van oude naam, maar nieuwe bezetting, een Europese tour starten en wie weet kunnen ze ons toch nog verrassen.

Om in deze vibe van de 70ties & 80ties te blijven is er goed nagedacht over het voorprogramma ‘Trickerbold’. Jonge gasten afkomstig uit Salland en Overijssel blijven hangen in de muziek van ‘Deep Purple’, ‘Bachman Turner Overdrive’ en ‘Riot’. Tricklebolt heeft vanaf 2014 tot op heden menig festival aangedaan: Dicky Woodstock ,Dauwpop.

Het uitbrengen van het titelloze album ‘Trickerbold’ in 2018, een eerder uitgebracht EP ‘Dawn’ in 2016 met goede recensies. Na het optreden in Cultuurpodium Boerderij zet de band zich definitief op de kaart.

Veelal is het ondankbare werk van een voorprogramma het publiek opwarmen voor wat de hoofdact te bieden heeft en slaat men het optreden over. Voor diegenen die ook ditmaal dat idee hadden opgevat hebben toch wel wat gemist. De vijfmans-formatie speelt de sterren van de hemel, dubbel gitaar partijen, scheurend Hammond solo’s, loepzuivere zang en een excellerende drummer die de band naar grote hoogte brengt. De voorspelling dat de band binnen afzienbare tijd zelf het lijdend voorwerp is kan niet lang op zich laten wachten.

Terwijl de band / roadies aan het ombouwen waren en ruimte maken voor Y&T. Stroomde de fans in grote getallen Cultuurpodium Boerderij Zoetermeer binnen. Iets voor negenen weerklonk het intro van ‘The Who’ ‘Baba O’Riley’, tenminste dat werd gedacht helaas werd het complete nummer afgespeeld en duurde dit iets te lang.

Negen uur betrad de band de zaal en werd afgetrapt met ‘Hurricane’ en ‘lonely side of town’. De band klinkt geweldig, Dave’s zang is spot on. Weergaloos hoe de stem van Dave de test der jaren heeft doorstaan. De gitaarsolo’s uit de sunburst Gibson Les Paul, welke er door de jaren heen eruit ziet alsof hij uit een flinke brand is gered, zwepen het publiek op.

Tijd om alvorens te stoppen om adem te halen is er nauwelijks, de nummers volgen elkaar in rap tempo op: ‘Don’t stop running’, ‘Black tiger’. Daarna neemt Dave het woord en legde de structuur uit van de avond. De setlist bestond uit 45 jaar Y&T geschiedenis. Van elk uitgebracht album werd vanavond een nummer gespeeld. ‘Face Like An Angel’ Is een uitzonderlijk nummer welke praktisch zeer zeldzaam wordt gespeeld op Europees grondgebied, wel is het in Japan één van de grootste hits geweest.

Mike Vanderhule hanteert de drumkit met kinderlijk gemak, een glimlach van oor tot oor begeleid hij de overige bandleden die verschillende fantastische solo’s laten horen. 

‘Earthshaker’ uit ‘74, volgens Dave het allereerste nummer dat werd gespeeld toen zij nog in spandex broeken en wuivende blonde lokken het podia betraden. ‘21st Century’ geschreven tijdens de opkomst van de Grunge, de tijd dat hardrock bands in populariteit begonnen in te boeten. Om hier op in te spelen klonk dit nummer wat donkerder, vetter en zwaarder.

Dan wordt Jolanda in het zonnetje gezet. ‘Beautiful Dreamer’ wordt opgedragen aan Jolanda die de band vetmest met heerlijke koekjes en Limburgse vlaaien wanneer Y&T in Nederlands is.

De klok slaat 11 en na een spectaculaire 2 uur pure speeltijd is het Dave die vraagt aan het personeel van Cultuurpodium Boerderij hoeveel tijd hij nog heeft op het nog na rokende podium. Wanneer het antwoord twintig minuten is wordt het plan opgenomen om de avond gepast af te sluiten. Wanneer Dave Meniketti ‘Winds of Change’ aankondigt, opgedragen aan Leonard Haze, Joey Alves en Phil Kennemore, brak de Boerderij uit in een spontaan applaus. Dit was absoluut een emotionele aanvulling van dit geweldige optreden in de Boerderij. De spanning hing in de lucht op het moment dat de muzikanten hulde brachten aan de dierbaar overleden medeoprichters.

Nog eenmaal werden de akkoorden aangeslagen om de avond af te sluiten met een nummer waar de meeste ‘Y&T’ optredens mee worden afgesloten: ‘Forever’. De muzikaliteit is ongeëvenaard en na twee en een half uur pure speeltijd zit de avond erop. Je kan zeggen van oude rockers wat je wilt maar toch een groot  chapeau. Vanavond heeft ‘Y&T’ laten zien waarom de band tot heden ten dagen tot de toppers behoort.  

Na dertien jaar terug op het Boerderij podium waar destijds DVD opnamen waren is het nu weer zo ver. Twee en half uur pure hardrock opnieuw vastgelegd op DVD en zeggen we over tien jaar, gelukkig hebben we de beelden nog.

Foto’s (c) Johan Sonneveld

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ