Doornroosje springt en juicht met Red Fang

Facebookrssmail

Doornroosje maakt zich op voor een avond vol zware gitaren. Het voorgerecht wordt verzorgd door het Canadese Black Metal gezelschap Cryptopsy. Het hoofdgerecht is in de capabele handen van Red Fang.

Cryptopsy

Het uit Montreal afkomstige Cryptopsy werd in 1992 opgericht, uit de resten van Necrosis. Van de line-up uit de beginjaren resteert slechts drummer Flo Mounier, wiens razendsnelle blastbeats de basis vormen voor de technische black metal van de band. Meer dan 20 jaar, talloze bandwisselingen en 7 albums later keert de band terug naar haar roots: compromisloze technische black metal.

Op het podium van de kleine zaal van Doornroosje ontwaren we in de dikke rook naast het imposante drumstel twee schermen met daarop een uitsnede uit een klassiek schilderij: Herodias met het hoofd van Johannes de Doper van de 17e-eeuwse Italiaanse schilderes Elisabetta Sarini. Deze afbeelding prijkt ook op de hoes van ‘None So Vile’ uit 1996.

Vrijwel ieder nummer van Cryptopsy is opgebouwd rond de virtuoze mitrailleurklappen van drummer Flo. Bassist Olivier en gitarist Chris bouwen met razende riffs aan de donderende groove. De duistere grommen en gierende uithalen van vocalist Matt spelen vooral een rol als vierde instrument, de teksten zijn niet te verstaan. Doornroosje geniet, haren van de headbangers vliegen in het rond terwijl er al vanaf het eerste nummer een voorzichtige pit ontstaat. Halverwege de show trekt een medewerker van Doornroosje Matt’s aandacht met een taart in zijn handen. Drummer Flo blijkt jarig en de metalheads in Doornroosje laten zich van hun beste kant zien door massaal “Lang zal hij leven!” aan te heffen. Waarna alle duivels weer de hel uitgejaagd worden door de meedogenloze geluidsmuur die Cryptopsy optrekt.

Red Fang

Het uit Portland Oregon afkomstige Red tapt uit een heel ander vaatje. Volgens de band’s bio is de muziek van Red Fang: “a mix of compelling rock songwriting and party-hard metal euphoria that speaks to the headbanger, the hesher, and the music student alike.” De band staat bekend om haar humoristische video’s. De clips zijn op YouTube meer dan 1 miljoen keer bekeken. Met inmiddels 4 studio albums op zak en na tours met grootheden als Opeth en Mastodon heeft de band ook een uiterst solide live reputatie. Doornroosje erkent deze kwaliteit, de show is stijf uitverkocht en de zaal staat vol met Red Fang shirts.

Wars van poeha bouwen de mannen van Red Fang zelf het podium op, checken de versterkers en microfoons en zetten de blikjes bier en handdoeken klaar. Als het zaallicht dooft betreden ze even nonchalant het podium, alleen nu onder donderend gejuich.  Na een onderlinge handdruk barst het feest los. Red Fang is hard, groovy en catchy tegelijk. De band is meester van de hooks en de riffs. Elk nummer kent wel zo’n riff die tegelijkertijd klinkt of hij er altijd is én toch typisch Red Fang. Red Fang is beenhard en zwaar, maar omdat de band zich niet te serieus neemt blijft het een feest. Vooral de pretoogjes van bassist en zanger Aaron Beam spreken boekdelen. ‘Wires’ is het eerste hoogtepunt van de show. Loodzware gitaarriffs, smerige solo’s en intense zang, maar vooral een loodzware break maken indruk. De moshpit voor het podium groeit stevig aan en de eerste crowdsurfers melden zich. De tour staat in het teken van het nieuwe album ‘Only Ghosts’ en ‘Cut it Short’ van dat album groeit uit tot een van de hoogtepunten van de show. ‘Cut it Short’ is übercatchy met een killer riff en onweerstaanbare groove zodat niemand in Doornroosje nog stil kan blijven staan. Het lijkt wel alsof met het verstrijken van de tijd ook de riffs van Red Fang alleen maar beter worden. Maar het lekkerst bewaart Red Fang toch tot het laatst. ‘Prehistoric Dog’ van het debuutalbum ‘Red Fang’ sluit de show af met de onweerstaanbare groove neergelegd door drummer John en bassist Aaron waarover gitaristen David en Bryan kwistig strooien met hun killer riffs en solo’s. Heel Doornroosje springt. Na hartstochtelijk klappen, juichen en fluiten van het enthousiaste publiek komt Red Fang, een beetje beduusd onder dit enthousiasme, nog één keer terug om samen met het publiek nog een feestje te bouwen.

Tenslotte

Het publiek heeft een avond met twee gezichten meegemaakt: De brute black Metal van Cryptopsy contrasteert scherp met de catchy stoner metal van Red Fang. Het publiek lijkt het niet te deren, bij Cryptopsy wordt enthousiast geheadbangd en bij Red Fang groeit de moshpit gedurende de avond alleen maar aan.

Fotografie: Ariane van Ginneke

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ