Fire Down Below – Viper, Vixen, Goddess, Saint

Facebookrssmail

We are amp-hugging, hard-hitting, fuzz-loving, ear-splitting, riff-worshipping rock’n rollers. We are Fire Down Below.” Zo opent de biografie van het Gentse Fire Down Below. En dan weten de kenners uit welke hoek de wind waait: Gortdroge stonerrock waarin referenties naar Kyuss nooit ver weg zijn.

Fire Down Below werd in 2015 opgericht en in september 2016 bracht de band haar debuutalbum ‘Viper, Vixen, Goddess, Saint’ uit. Het toonaangevende Californische label Ripple Music pikte Fire Down Below in januari 2017 op. Ripple Music bracht ‘Viper Vixen, Goddess, Saint wereldwijd uit op cd en vinyl op 23 juni 2017.

‘Viper, Vixen, Goddess, Saint’ opent rustiek met krekels, een biertje dat opengetrokken wordt, akoestische gitaren en een slide in ‘El Viento del Desierto’. Maar daarna gaat het gas er meedogenloos op in het grommende ‘Through Dust and Smoke’. Met ‘Roadburner’ solliciteert de band bijna openlijk naar een plekje op het roemruchte Roadburn festival in Tilburg. Op grond van deze proeve van bekwaamheid verdient Fire Down Below zeker een stek in de volgende editie. Het album is opgebouwd rondom twee meesterstukken. Het eerste hoogtepunt van ‘Viper, Vixen, Goddess, Saint’ is het prachtig opgebouwde epos ‘Universes Crumble’ waarin Fire Down Below de luisteraar meeneemt op een psychedelische reis door outer space. Monsterlijke riffs en ruimtelijke melodieën worden bij elkaar gehouden door de sublieme ritmetandem: Bert Wynsberghe op bas en drummer Sam Nuytens. Bijna 9 minuten sonisch geweld met spaarzame flarden tekst verveelt geen moment. In ‘Dashboard Jesus’ lijkt er even een rustpunt te ontstaan, maar niets is minder waar. De gitaren van Jeroen Van Troyen en Kevin Gernaey grommen en fuzzen luidkeels. Jeroen’s vocalen verdienen een eervolle vermelding: hij zingt tegelijkertijd gevoelig en hard, melodieus en rauw. De zang tilt ‘Viper, Vixen, Goddess, Saint’ naar een volgend niveau. Met het sfeervolle instrumentale ‘Ressuréccion’ krijgt de luisteraar eindelijk zijn rustpuntje. Maar niet voor lang: Het hoogtepunt van het album, het monumentale ‘Mammoth’ staat nog op het programma. ‘Mammoth’ bouwt langzaam op richting een onweerstaanbare groove en massieve riffs en net als je denkt dat het niet harder kan, vallen de loodzware doommetal riffs in die de luisteraar naar adem doen snakken. ‘Mammoth’ is een instant klassieker, na één keer luisteren al maakt het nummer een onuitwisbare indruk. Snoeiharde riffs en solo’s worden afgewisseld met hypnotiserende drones, maar altijd dendert de groove door.

Fire Down Below levert met ‘Viper, Vixen, Goddess, Saint’ een indrukwekkend debuutalbum af. De band weet respect voor tradities te binden aan een gezonde hoeveelheid eigenwijsheid waarmee ze de traditionele stonerrock kruiden met vleugjes grunge, doom en psychedelica. Ga deze band zeker ook live zien. (8,5/10)

‘Viper, Vixen, Goddess, Saint’ werd op 23 juni opnieuw uitgebracht in wereldwijde distributie door Ripple Music.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ