Beastmaker – Lusus Naturae

Facebookrssmail

Front cover HaulixBeastmaker is een doom metal band uit Fresno, Californië. Ik had nog nooit van ze gehoord, maar deze heren timmeren, in deze vorm, ook nog niet zo gek lang aan de weg. De band is begonnen in 2014 en heeft sindsdien twee demo’s en een EP uitgebracht, allen in 2015. De lineup is sinds het ontstaan hetzelfde gebleven en bestaat uit Trevor William Church op gitaar en zang, John Tucker op de bas en Andres Alejandro Saldate op drums.

Op 26 maart komt hun eerste full-length album uit, genaamd ‘Lusus Naturae’, wat Latijn is voor ‘Freak of Nature’.
‘Lusus Naturae’ telt twaalf nummers. Het album klinkt zwaar, traag en af en toe wat psychedelisch. Invloeden van het occultisme en cult-horrorfilms zijn duidelijk aanwezig. De nummers zijn voor Doom-begrippen vrij kort (2.59 min. tot 5.15 min.) en hebben een lekker rauw jaren zeventig geluid. De drums klinkt droog, de bas heeft een scherp, overstuurd geluid en de gitaar is aardig gedowntuned.
Na het horen van één nummer was mijn interesse meteen gewekt; dit smaakt naar meer!

De opener is ‘Clouds in the Sky’. Het nummer begint met het gekraak van een oude LP en kerkklokken. Een zware, langzame riff wordt ingezet, waarbij de klokken ook nog even blijven slaan, wat een intens effect geeft. De zang van Church is wat monotoon en dat versterkt het effect van de muziek. De riffs worden afgewisseld met twee gitaarsolootjes, een getokkelde bridge en eindigt met het geluid van een rommelende donder.

‘Find the Stranger’ begint rustig met een langzaam tokkelend gitaarloopje en ingetogen drums. Het geeft een onheilspellende sfeer. Het refrein barst weer los in een heavy riff. Het overstuurde basgeluid geeft het geheel een beetje een smerig geluid, alsof het niet helemaal zuiver is, wat totaal niet verkeerd klinkt.
Dan volgt het nummer ‘You Must Sin’, wat ook de titel is van één van de demo’s en de EP. Een heerlijk klassiek, zwaar Doom nummer, inclusief een flink aantal gitaar trills, waar ik erg blij van word. Dit nummer zou zo op een Pentagram-plaat passen. Een leuke afwisseling is het stuk waarin twee gitaren en de bas heel fijn tegen elkaar in tokkelen en waar uiteindelijk nóg een gitaar een solo doorheen speelt.

Het “catchy” ‘Mask of Satan’ ligt erg lekker in het gehoor. Ik betrap mezelf dan ook op een op- en neergaand hoofd, dat er ook niet mee kan stoppen. De riff begint krachtig en spannend, houdt dan wat in, zodat de zang iets kan toevoegen, wat een mysterieus sfeertje creëert, en barst dan weer los. Dit geeft dan een soort opluchting, terwijl het loopje juist dreigend klinkt. Heel knap.

We sluiten af met ‘The Strain’. Een slepend nummer, met een zware riff met vibrato’s en trills, een getokkelde bridge met tremolo-effect, een solo en ineens is daar heel abrubt het nummer afgelopen. Het maakte dat ik even m’n cd-speler checkte of het echt wel zo was. Geen idee of het ook als een soort grapje bedoeld is, maar ik moest wel even lachen om het verbaasde effect dat dit gaf.

Beastmaker heeft met ‘Lusus Naturae’ een plaat uitgebracht met echt lekkere, duistere, traditionele doom, zonder al te veel poespas, maar tóch met een spannend, afwisselend, eigen geluid. Deze jongens hebben een lekkere sound en weten waar ze mee bezig zijn; dit is doom, zoals doom bedoeld is. Dit album zou niet misstaan in de collectie van menig Pentagram, Bedemon, Black Sabbath, Saint Vitus of Electric Wizard-fan.

In april tourt de band, als special guest van de psychedelische doom metal/rock band Blood Ceremony, door europa en doet daarbij op 16 april Roadburn Festival aan, in het Noord-Brabantse Tilburg.

(8,5/10, Rise Above Records)

Tracklist:
1. Clouds in the Sky
2. Eyes Are Watching
3. Arachne
4. Skin Crawler
5. Find the Stranger
6. You Must Sin
7. Burnt Offering
8. Mask of Satan
9. It
10. Astral Corpse
11. Lusus Naturae
12. The Strain

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ