Mike Portnoy’s Shattered Fortress doet Dream Theater vergeten

Facebookrssmail

Donderdagavond staat in een strak uitverkochte 013 in Tilburg wellicht een van de beste drummers ter wereld, Mike Portnoy. De poptempel van het Zuiden heeft met Portnoy een legende in huis gehaald. Transatlantic, Flying Colors, The Winery Dogs en The Neal Morse Band maakten onder anderen al gebruik van de kracht van de drummer van Dream Theater en ditmaal bracht hij de band Haken mee, en gitarist Eric Gillette, die hij nog kent uit The Neal Morse Band.

In het voorprogramma staat een toekomstige legendarische drummer. Ook een Portnoy, want progressieve rockband Next To None heeft een jonge Portnoy op drums. Max Portnoy, inderdaad de zoon van. Met nummers van ‘A Light in the dark’ en van hun tweede album ‘Phases’ dat net uit is, proberen de jongens de toch al vrij volle zaal in Tilburg te overtuigen. Vooral ‘The Apple’, van het nieuwe album lukt dat goed. Nee, Next To None is niet de prog waarvoor het publiek komt, maar niet in de minste plaats de retestrakke drumpartijen van Portnoy Jr. maken het een voorprogramma dat de zaal perfect weet op te warmen.

Als na een korte onderbreking Portnoy Sr. het podium betreed, gaat het los. Na een nummer uit de film ‘Psycho’, dat op de achtergrond draait, en overgaat in Dream Theater’s ‘Regression’, eveneens op tape, gaat de band goed los met ‘Overture 1928’. Als na ‘Strange Déjà Vu’, wordt overgegaan in ‘The Mirror’, is het intro van de avond compleet.

Mike Portnoy’s Shattered Fortress speelt de volledige ‘Alcohol Anonymous Suite’ van Dream Theater integraal. Deze vijfdelige serie van nummers, ook wel de ‘Twelve-Step Suite’ genoemd, beschrijft het twaalfstappenprogramma van de Anonieme Alcoholisten. Ieder nummer bevat één of meerdere stappen uit het afkick-programma. De suite wordt door velen als een van de grootste meesterwerken van de band beschouwd en Portnoy en zijn mannen maken het in Tilburg ook meer dan waar.

‘The Root of All Evil’ wordt prachtig vertolkt met Eric Gillette op zang, waarna Portnoy zelf ‘Repentance’ op zich neemt. Het is duidelijk dat Dream Theater destijds een grote fout heeft gemaakt door te weigeren het album zelf integraal op te voeren. Een geluk voor de fans die vanavond in Tilburg zijn, want Portnoy heeft duidelijk aangegeven dat het maar een tijdelijk project is, en de ‘Alcohol Anonymous Suite’ niet structureel zal worden opgevoerd. Een uniek concert in 013 dus.

Portnoy weet de laatste twijfelaar uiteindelijk nog extra over de streep te trekken door als toegift ook nog eens ‘Home’, ‘The Dance of Eternity’ en ‘Finally Free’ te brengen, waarbij dat laatste nummer sprongetjes naar ‘Metropolis 2000’ en ‘Fortune in Lies’ maakt. Het geeft de kracht aan van een band die overduidelijk in de bloei van hun leven zit. Helaas maar tijdelijk, want Portnoy en mannen brengen Tilburg in de hoogste vervoering. Een klasse avond, waarbij met terecht kan denken wie of wat Dream Theater nu eigenlijk was. Portnoy is de naam, Mike Portnoy!

Foto’s (c) Frank Dijkgraaf

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ