Dayseeker – Dreaming Is Sinking /// Waking Is Rising

Facebookrssmail

Soms is een album meer dan een verzameling van nummers. Soms is een album een verhaal, zoals een film plot. Dayseeker verteld met de release van hun derde album, ‘Dreaming Is Sinking /// Waking Is Rising’, het verhaal van een man in coma die van alles mee maakt. Thema’s als wraak, chaos en verlies staan centraal. Hiermee tilt Dayseeker zich als band naar het volgende niveau, in ieder geval tekstueel.

De intro ‘Dreaming Is Sinking’ brengt je als luisteraar in het verhaal. Met ‘Vultures’ begint het album muzikaal dan echt. Het is een lekker rammend nummer met sterke diversiteit van zanger Rory Rodriguez die zowel de clean vocals als mean vocals voor zijn rekening neemt. ‘Sleep In The Sea pt. II’ is een samenwerking met Garrett Russell van Silent Planet. Het nummer heeft een mooie meleodieuze opening maar wordt al snel een tof geheel van rammende gitaren en sterke grunts. De tempowisselingen zijn goed gedaan. Naast harde rammende stukken, komt ook het mooie melodieuze geluid uit de opening terug in combinatie met clean vocals. Het is een sterk geheel ondanks de grote diversiteit, daarnaast is het tekstueel een van de betere nummers op het album.

Rustig is de opening van ‘Six Feet Under’, maar met een krachtige uithaal komt er al snel meer pit in dit nummer. Ook hier een grote diversiteit en veel tempowisselingen. De vocalen van Rory Rodriguez maken indruk, net als de verhalende lijn van gitarist Shawn Yates. Het is meer een hard rock nummer, maar wederom met een krachtige tekst die overtuigend wordt gebracht. Iets te veel pop invloeden zijn hoorbaar in ‘Carved From Stone’. Drummer Mike Karle zorgt wel voor een zekere opbouw, maar het geheel blijft iets te braaf. De contradictie met het daarop volgende nummer ‘Come Hell Or High Water’ is enorm. De intro is weliswaar rustig, maar dit wordt al snel opgevolgt door zware groovende gitaren, en knappe baslijnen van bassist Gino Sgambelluri. Door het gebruik van samples blijft het nummer een geheel hoewel de verschillen tussen de clean stukken en de hardere stukken met lage grunts wel enorm zijn.

Drummer Mike Karle heeft de hoofdrol in de intro van het rustige ‘Counterpart’. Het is een mooi nummer maar lijkt binnen het totaal plaatje van het album niet echt te passen. Het is een beetje een dooddoener en zal live niet anders ervaren worden. Metalcore, nu metal fans zullen zich moeilijk raad weten met zo’n rustig nummer. Hoewel het binnen deze genres niet raar is uitstapjes te maken naar iets totaal anders, wil je uiteindelijk toch gewoon door rammen in een zweterige pit. Het zal dan ook raar zijn je buurman die je het nummer ervoor nog total loss stond te rammen tijdens dit nummer eens liefdelijk in de armen te sluiten, terwijl het overig publiek de aanstekers en mobiele telefoons in lucht houdt voor de romantische sfeer.

Er wordt gelukkig gekozen voor een nummer met meer pit als afsluiter van dit album. ‘Walking is Rising’ begint vol energie. Wederom is er sprake van een sterke harmonie tussen mean en clean vocals, agressie en rust. De tempowisselingen zijn wederom sterk gedaan, en drummer Mike Karle speelt hierin een cruciale rol. Naar het einde toe wordt er gekozen voor een lang hard stuk, met mean vocals en zo sluit het album met pit af.

De heren van Dayseeker brengen een gedegen album met ‘Dreaming Is Sinking /// Waking Is Rising’. Tekstueel erg goed gedaan, muzikaal helaas weinig vernieuwend en met veel trucjes die we eerder gehoord hebben. Vreemde uitstapjes als ‘Carved From Stone’ en ‘Counterpart’ hadden niet gehoeven. ‘Sleep In The Sea pt. II’ is veruit het sterkste nummer op het album en laat zien wat de heren kunnen. Metalcore fans, maar zeker ook nu metal fans zullen dit album kunnen waarderen, maar verwacht geen totaal vernieuwende dingen.

(65/100, Spinefarm Records)

Tracklist:
• Dreaming Is Sinking
• Vultures
• Cold Dark Winter
• Abandon
• Sleep In The Sea pt. II (ft. Garrett Russell)
• Six Feet Under
• Hanging By A Thread
• Desolate
• Carved From Stone
• Come Hell Or High Water
• Counterpart
• Waking Is Rising

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ