Cloakroom – Time Well

Facebookrssmail

Twee jaar na het uitkomen van het eerste volledige album van Cloakroom, ‘Further Out’, is het nu tijd voor het tweede album ‘Time Well’. Het is een atmosferisch album dat doet denken aan de muziek die in het begin van de jaren negentig werd uitgebracht, de zachtere grunge nummers van die periode, de muziek van The Smiths en de vroege nummers van Elbow. Samenvattend gezegd maken de drie heren een mooie mix van slowcore en alternative rock, lekkere relaxte muziek van het meer duistere genre. Opvallend is dat de vocals vrij zacht zijn ten opzichte van de muziek zodat de muziek en zang één geheel zijn. Nadat je hieraan gewend bent geraakt is dit eigenlijk heel prettig. Over het geheel genomen zijn alle instrumenten qua geluidssterkte ook evenredig vertegenwoordigd, met hier en daar een uitzondering voor de (bluegrassachtige) gitaren of de drums. De stem van de zanger Doyle Martin doet denken aan de stem van Coldplay frontman Chris Martin. Ik heb nog geen familierelatie kunnen ontdekken.

Cloakroom is samengesteld uit drie heren uit Indiana, alledrie werkzaam als fabrieksarbeider. Sommige stemmen zeggen dat juist daarom hun muziek zo wanhopig, gedesillusioneerd en nors klinkt, omdat hun dagelijks bestaan een donkere sluier over hun muziek legt. Persoonlijk denk ik dat het een mooi verhaal is (met wellicht een kern van waarheid) dat juist als gimmick wordt gebruikt. Zeker is wel dat er bepaalde thematiek in de naamgeving van de tracks (en songteksten) is te ontwaren. Vier astronomische (en dus natuurkundige) termen zijn in de titels van de nummers te herkennen; world, sun, moon en star. In aanvulling daarop zijn er ook nog de natuurkundige termen Hertz en Time in de titels van andere nummers te vinden. Het waarom heb ik nog niet kunnen ontrafelen.

‘Time well’ is een perfect album om naar te luisteren op een hete zomermiddag, ontspannen liggend in de schaduw met een koud glas in de hand, ondertussen genietend van het moois dat de muziek te bieden heeft. Het is een knap samengesteld album waarop de tracks elkaar aanvullen en waarop een bepaald genre in stand wordt gehouden waar veel artiesten al afstand van hebben genomen. Gelukkig voor ons luisteraars vond Cloakroom het nog een album waard.

(80/100, Relapse Records)

Tracklist:

1. Gone But Not Entirely
2. Big World
3. Concrete Gallery
4. Seedless Star
5. Sickle Moon Blues
6. Hymnal
7. The Sun Won’t Let Us Go 04:04
8. Time Well
9. 52Hz Whale
10. The Passenger

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ