Argus – Tell Me

Facebookrssmail

image001(2)Zo’n 8 jaar geleden besloten de bevriende gitaristen Wim Wassenberg (ook toetsenist en backing vocals) en Ton van Extel een progrockband te beginnen. Al snel hadden ze een complete band gevormd. Ongeveer 4 jaar geleden kwam hun demo CD (‘All Connected’) uit. Nu is het tijd voor hun eerste echte album. Drummer Sven de Waal heeft alle drumpartijen op deze cd gespeeld, maar omdat hij zich liever op een ander genre wil richten heeft hij de band na de opnames verlaten.  Drummer Marijn Schellekens is zijn vervanger.

Een aparte, maar boeiende start van ‘Crisis’. Al snel volgen gave lage tonen die waarschijnlijk onder de toetsen vandaan komen. De lang aanhoudende tonen op het keyboard zijn meeslepend. Het gitaarspel vult dit mooi aan.  Dit instrumentale intro duurt bijna 4 minuten. Menig nummer zou al aflopen zijn, maar in progrock zijn vaker aangenaam lange nummers te horen. Frans Nooijen (die ook toetsenist is) heeft een vrij schorre stem, en is best goed te verstaan.Daarbij speelt Frans ook Theremin, een elektronisch instrument dat kort gezegd uit twee antennes bestaat. Door de afstand van je handen tot de antennes te variëren maak je muziek, zonder de Theremin aan te raken. Je rechterhand zorgt voor de toonhoogte, en je de linkerhand het volume. Het geluid van een Theremin lijkt een beetje op een zingende zaag en hierdoor word je getriggerd om extra goed te luisteren.

‘Tell me’ heeft een rockende start. Het nummer is een beetje zwaar en laag. Regelmatig zijn er onverwachte wendingen in volume en tempo, waarbij Argus een paar keer uit de bocht lijkt te vliegen. Na een paar keer luisteren blijkt dit mee te vallen. Ook ‘Sick Girl’ heeft een rockend intro. Al snel volgen mooie langzame noten op een Hammond. Voor het eerst doet de stem van Frans denken aan de stem van David Bowie uit begin jaren ‘70.

De 6 tracks, waar je soms even aan moet wennen, duren bij elkaar ongeveer 50 minuten. Vaak vormen de iets zwaardere bas (door Ed de Groot) en drums de basis, aangevuld met goed gitaarwerk. De keyboards klinken soms iets te elektronisch, en zijn af en toe net te overheersend. Als het volume en/of toonhoogte van de diverse keyboards en/of Theremin een tinkeltje naar beneden begrenst was, was de balans beter geweest. De combinatie van al deze ‘keys’ met de zwaardere rock pakt wel goed uit. Hiermee zetten ze een eigen sound en een goed debuut neer. (7,5/10)(Eigen beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ