Akercocke – Renaissance In Extremis

Facebookrssmail

Het laatste album van de Londense progressieve black / death metal band Akercocke stamt alweer van 2007. De band had er immers de brui aan gegeven in 2012 maar in 2016 werd de band weer nieuw leven ingeblazen. Natuurlijk is zanger / gitarist Jason Mendonça weer van de partij maar ook de bandleden van het eerste uur als drummer David Gray en gitarist Paul Scanlan. Het gezelschap wordt gecomplementeerd door bassist Nathanael Underwood welke bij de band kwam in 2016. Op 25 augustus verschijnt de zesde langspeler van getiteld ‘Renaissance in Extremis’, het album verschijnt via Peaceville Records.

Het album opent met het nummer ‘Disappear’, een thrash metal riff met solowerk in het intro maken al snel plaats voor eenzelfde riff met zware en diepe grunts van Jason Mendonça. Opvallend is dat de vocalen lekker diep in de mix zitten en zo een eenheid vormen met de muziek. Verschillende wendingen in het nummer die uiteindelijk naar een rustig tussenstuk leiden met een clean gezongen stuk. De vocalen, doorspekt met drama, geven een onbehagelijk gevoel en brengen treurnis. De up tempo stukken die volgen zijn doorspekt met complexe solo gitaar stukken. ‘Disappear’ is een vol nummer en bij iedere luisterbeurt hoor je weer wat anders.

Zo is het album vol met spetterende solo’s, relatief eenvoudig drumwerk, diepe grunts en clean vocals waarbij je soms het gevoel hebt dat het net niet kan maar Jason komt er mee weg en weet de vocalen subliem in te passen. Behalve nummers die bol staan van de complexe muziek en wendingen is er ook ruimte voor meer eenvoudig materiaal zoals bijvoorbeeld het nummer ‘Insentience’. Het album kent verder zeer sterke nummers waarbij nummers als ‘Familiar Ghosts’ en het rustige op black metal gebaseerde, ‘One Chapter Closing for Another to Begin’ er, mijn inziens iets boven uit steken. Vooral de ijzige vocalen in het laatstgenoemde nummer zijn simpelweg heerlijk.

Akercocke heeft met ‘Renaissance In Extremis’ een heerlijk comeback album gebracht waar eigenlijk alles dat de band in zich heeft in zit. Subtiele muzikale stukken, complexe slo’s en riffs en een vocaal pakket dat heerlijk varieert. Voor liefhebbers van het oude werk een verplichte aanschaf.

(87/100, Peaceville Records)

Tracklist:
1. Disappear 07:02
2. Unbound by Sin 04:25
3. Insentience 04:57
4. First to Leave the Funeral 06:24
5. Familiar Ghosts 07:17
6. A Final Glance Back Before Departing 06:23
7. One Chapter Closing for Another to Begin 04:10
8. Inner Sanctum 04:13
9. A Particularly Cold September 09:25

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ