Status Quo – Aquostic (Stripped Bare)

Facebookrssmail

De Britse rockband Status Quo (zonder mede oprichter Alan Lancaster) presenteert zich naakt, aldus de hilarische foto’s op de CD hoes en in het boekje doen vermoeden. Een akoestisch album dus. Een album met maar liefst 22 unplugged nummers (hits) uit de periode tussen ’68 en ’91.

In chronologische volgorde komen nummers voorbij waarbij het album ‘Hello’ uit ’73 met vijf nummers de grootste bijdrage levert. Van openingstrack ‘Pictures Of Matchstick Men’ tot en met het laatste nummer ‘Rock ‘Til You Drop’ leveren ze een frisse plaat af met onvervalste rock, waar bij de blues en boogie nog steeds herkenbaar aanwezig blijft.

Hoewel de vermelding ‘Stripped Bare’ linkt aan “uitgekleed”, zitten de nummers in een fijn jasje. The Quo doet het namelijk niet alleen. Diverse nummers zoals ‘Claudie’ en ‘Rock ‘n Roll’ worden begeleid door strijkers. Het album opent zelfs met violen als intro van ‘Pictures of Matchstick Men. Bij track twee ‘Down The Dustpipe’ is de vocale inbreng van Amy Smith voor het eerst te horen. De toevoeging van de harmonica maakt er een country stijl van. De vrouwen achtergrondstem is bij dit nummer en vooral ook bij ‘Claudie’ en ‘Rock ‘Til You Drop’ hard nodig, om de mannen zangstem te ondersteunen.

De bewerking van ‘Paper Plane’ tot een Texmex versie met accordeon doet me denken aan de sfeer van hun eerder verschenen album ‘Bula Quo’ (na de gelijknamige film dat zich afspeelde op de zonnige Fiji eilanden). Het idee ‘back tot basic’ van manager Simon Porter pakt verrassend goed uit. Het nummer ‘Down Down’ rolt als een vlot lopende locomotief met een lekker uptempo door de kamer. ‘Don’t Drive My Car’ is een heerlijke verrassing dankzij de toevoeging van de gastmuzikanten. ‘Rockin’ All Over The World’ heeft een goed klinkende canjun stijl meegekregen en is de rauwe stem weer aanwezig, die past bij de Quo rock. Mijn persoonlijke voorkeur komt uit bij ‘Softer Ride’; een sterke blues / swing versie met harmonica.

Knap aan het album is dat ondanks de keuze om met vele (extra) muzikanten te werken de krachtige eenvoud van Status Quo gehandhaafd blijft. Het is een meer luister album geworden voor bijvoorbeeld het haardvuur. Voor een tour in het theater of intiemere club? Oude nummers zijn afgestoft en kunnen voorlopig weer even mee. (8/10)(earMUSIC)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ