Gary Moore herleeft in Breda met de All Star Gary Moore Tribute band

Facebookrssmail

Hoewel ik over het algemeen niet veel heb met tribute bands, er zijn tenslotte genoeg goeie acts met eigen muziek die mijns inziens veel te weinig aandacht krijgen, snap ik dat het voor muzikanten een handig extra verdienmodel is. En daarbij er is duidelijk een publiek voor die graag herkenbare muziek hoort, oftewel waar vraag is, komt het aanbod vanzelf. Verder maak ik graag een uitzondering voor tributes van bands of artiesten die niet meer onder ons zijn, zoals de helaas veel te vroeg overleden supergitarist Gary Moore, die op 6 februari 2011 op 58-jarige leeftijd ontviel.

Onder leiding van de zeer talentvolle gitarist Marcel Coenen, bekend van Ayreon, Sun Caged en diverse andere projecten, wordt er onder de wat makkelijke naam All Star Gary Moore Tribute getourd (waaronder binnenkort in Culenborg en in Weert tijdens de ‘Remember Phil And Gary’ avond op 1 en 2 februari aanstaande). Zaterdag 12 januari speelt de band echter in het kleine, doch gezellige Bel Air Café in Breda. Hoewel Gary nou niet bekend stond om zijn zangkwaliteiten, heeft de band maar liefst twee zangers om het oeuvre goed te kunnen vertolken. Daarnaast een extra gitarist en een keyboardspeler, dus met zeven mensen staat het kleine en helaas wat schaars verlichte podium goed vol. Hoewel het misschien niet de meest voor de hand liggende act is voor een tribute (zoveel hits heeft Moore nou ook weer niet gehad in Nederland tenslotte), staat de zaal goed vol.

Bij het eerste nummer ‘After the War’ blijkt het geluid prima te zijn gelukkig, met zo’n grote band en kleine zaal geen gegeven tenslotte. Er wordt een mooie dwarsdoorsnede gespeeld uit de discografie van Gary. Van Thin Lizzy (‘Don’t Believe a Word’ en ‘Parisienne Walkways’), via zijn bluesperiode (o.a. ‘Still Got the Blues’, ‘Pretty Woman’) naar zijn jaren 80 hardrockplaten met nummers als ‘Victim of the Future’, ‘Murder in the Skies’, het gevoelige ‘Empty Rooms’ en de sterk door Thin Lizzy geïnspireerde ‘Over the Hills and Far Away’ en ‘Wild Frontier’. Opvallend hoeveel afwisseling er in zijn muzikale nalatenschap zit. Heerlijk om die nummers weer eens te horen, wat het bestaansrecht van een dergelijke tribute natuurlijk aantoont.

Marcel Coenen voelt zich als een vis in het water. Met een ogenschijnlijk groot gemak gooit hij de solo’s van Moore er noot voor noot uit. Eigenlijk is hij iets te technisch onderlegd en haalt Yngwie Malmsteen-achtige snelheden, waardoor je soms het gevoel in de solo’s een beetje mist, wat juist Gary Moore zo kenmerkte. Maar dat is muggenziften, met name in het gevoelige instrumentaaltje ‘The Loner’ gaat Coenen helemaal los. Prachtig! De rest van de band doet niet onder voor Coenen. Vooral de ritmesectie valt op met de boomlange bassist Frank de Groot en de prima drummende Hans in ’t Zandt (bekend van Parris, Chinawhite, Terra Nova, Praying Mantis, Piledriver etc.).

Na het cliché “We Want Moore” wordt de avond beëindigd met het heerlijke ‘Out in the Fields’ en het minder bekende oudje ‘Back on the Streets’. Prachtige trip down memory lane was het en ik denk dat een groot deel van het publiek daar ook zo over denkt. Enkele nummers klinken wel wat gedateerd nu (‘Always Gonna Love You’ of ‘Don’t Take Me For A Loser’) en ik had graag bijvoorbeeld ‘White Knuckles’ van G-Force, ‘Thunder Rising’ of een paar extra Thin Lizzy nummers (wat prima bij de bezetting met twee gitaristen past) gehoord, maar over het algemeen was het een prima dwarsdoorsnede uit Gary’s kleurrijke en ook wel beetje wisselvallige carrière met een vlekkeloze en enthousiaste uitvoering.

Gary Moore fan? Ga ze dan zeker zien als ze in de buurt spelen! Bijvoorbeeld op 1 februari in Culenborg of op 2 februari in Weert.

The All Star Gary Moore Tribute Band is:
Marcel Coenen – Guitar
Freek Gielen – Guitar
René Kroon – Keyboards
Frank de Groot – Bass
Hans in ‘t Zandt – Drums
Pascal Remans – Vocals
Jan Willem Ketelaars – Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ