Soul Secret – Babel

Facebookrssmail

Soul Secret is een Italiaanse prog metal band en draait zo’n 13 jaar mee. ‘Babel’ is hun vierde album. Net als hun vorige album, ‘4’, is ook dit een concept album. Het onderwerp is liefde en religie. De hoofdpersonen, Sam en Adriel worden de ruimte ingestuurd om God te vinden. Ze krijgen hulp van hun board computer, logOS. Als ze uiteindelijk in de Stad van de Goden aankomen, is de stad verlaten.

‘Prologue’, is een korte instrumentale track die start met het geluid van voetstappen. Daarna een vleugje muziek en een pratende stem. Ik verwacht dat de stem, ingezet als instrument langer aanhoudt, maar is iets te snel afgelopen. In ‘What We’re All About’ wordt rustig akoestisch gitaar langzaam overgenomen door strak gespeelde instrumenten. Deze gewaagde combinatie wekt mijn interesse op. Zanger Lino is in het rustige stuk goed te verstaan. Als hij harder en sneller zingt lijdt zijn verstaanbaarheid er een beetje onder. De metalinvloeden zijn duidelijk, maar niet overheersend aanwezig. Goede opbouw naar het einde.

Meerdere vocalen vormen een aparte maar mooie mix in ‘A Shadow On The Surface’. Lino heeft een eigen kleur van stem. Zijn stem klinkt een beetje scherp in de hoge tonen. Dit vormt een goed contrast met de zware snaren. Een aantal tracks eindigen met gesamplede stemmen en/of geluiden. Deze geven het thema wat meer vorm. Bijvoorbeeld in ‘logOS’ vertelt de computer zijn bevindingen. En in ‘Awakened By The Light’ wordt het vooral op het einde duidelijk gemaakt dat de stad leeg is.

Goede balans tussen ritme en melodie in de metal sound van ‘Entering The City Of Gods’. De aparte klank van de stem past bij de muziek. Heel even hebben tekst en muziek een bijna desolate sfeer van een verlaten stad. Niet alleen verhouding van classic rock en prog metal is goed, ook de balans tussen zwaardere en ‘lichtere’ muziek is prima. De wendingen hiertussen verlopen soms snel en ze zijn regelmatig van korte duur. Het meeslepende gitaarspel is super. Dit had ik best al eerder willen horen. Gelukkig houdt dit een tijdje aan. Het pianospel is goed geïntegreerd in dit geweldige, instrumentale stuk. Een gesproken deel verraadt het einde van deze gave track.

’In The Hardest Of Times’ start heel rustig. Stapje voor stapje neemt het aantal instrumenten toe en daarmee ook het tempo en volume. Maar er volgt géén explosie van geluid. Wel zijn er voldoende wendingen waarvan sommige apart. De ritmes gaan tegen elkaar in, even later lopen ze voor korte tijd meer gelijk. Na een wat hectisch gedeelte komt een minimalistisch stuk extra mooi uit. De hoge, heldere zang van Lino is verrassend. Dat geldt ook voor het vleugje Latijns Amerikaanse sound. Dit vrolijke ritme verandert op een gave manier in een zwaardere sound. Er volgt van allerlei moois: elektronische klanken en prima drumwerk. Ineens is het Latijns Amerikaanse ritme terug. Dan komt er ook nog heerlijk orgelspel voorbij. Ook de snaren hebben een fantastisch aandeel. Wat een verrassende en goed opgebouwde slottrack.

Lino lijkt goed te articuleren. Toch is hij niet altijd goed te verstaan, deels doordat hij speelt met klemtonen en lettergrepen. Op het vorige album vloog Soul Secret soms uit de bocht doordat de samenhang tussen sommige overgangen ontbrak. Dit is nu niet meer aan de orde. Bijna alles is in balans. Dit concept is vrij moeilijk om te doorgronden. Even voor de zekerheid: je hoeft niet religieus of uitermate vredelievend te zijn om ‘Babel’ te kunnen waarderen. Soul Secret heeft het voor elkaar gekregen om een toegankelijk en aantrekkelijk album te maken.

(79/100, Pride & Joy Music)

Tracklist:
1) Prologue (instrumental) (1:08)
2) What We’re All About (5:56)
3) A Shadow On The Surface (4:37)
4) Will They? (5:57)
5) logOS (2:22)
6) Awakened By The Light (7:39)
7) Entering The City Of Gods (10:59)
8) The Cuckoo’s Nest (6:59)
9) Newton’s Law (7:49)
10) In The Hardest Of Times (14:08)

Line up:
Claudio Casaburi (Bass)
Luca Di Gennaro (Keyboards)
Lino Di Pietrantonio (Vocals)
Antonio Mocerino (Drums)
Antonio Vittozzi (Guitars)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ