The Answer – Solas 

Facebookrssmail

681_theanswer_rgbIn 2006 won The Answer de Best new British act, Classic Rock Awards en waren zij nog voor het verschijnen van de eerste plaat in Nederland te zien. De gewonnen Awards in Engeland schepte tevens verwachtingen en na samen met het grote AC/DC de wereld te hebben rond getoerd leek een definitieve doorbraak slechts een kwestie van tijd. In ons land speelde de band o.a. op Lowlands, Zwarte Cross, Nirvana Tuinfeest en de Bevrijdingsfestivals. Indien je echter tien jaar na dato nog steeds in dezelfde zalen op het podium staat rechtvaardigt dat de voorzichtige conclusie dat de verwachtingen van destijds nooit zijn ingelost en de band het vooral heeft moeten hebben van zijn trouwe aanhang.

The Answer viert dit jaar zijn 10 jarige bestaan en na de 10th anniversary uitgave van het debuutalbum ‘Rise’ de afgelopen zomer komen de heren op 28 oktober nog eens met het 6de studio album op de proppen. De band en Napalm Records hebben er de afgelopen weken alles aan gedaan de plaat te promoten en op Spotify en Youtube zijn de eerste twee nummers van ‘Solas’ al te beluisteren. Dit initiatief lijkt echter vooral ter voorbereiding op een ander geluid zoals we dat voorheen van de Ierse heren gewend waren. De traditionele classic 70’s rock met op zijn tijd een bluesy touch is verdwenen. Hoewel er het hele album door verschillende instrumenten te horen zijn die als een nieuwe toevoeging zouden moeten klinken blijft er vooral een indruk van verbazing in mijn hoofd hangen. De twee A4tjes over de privé omstandigheden en de mensontwikkeling van de individuele bandleden ten spijt, dit is op geen enkele manier The Answer van de voorliggende vijf platen. Voorheen presenteerde de heren hun zaken als “OUR BUSINESS IS ROCK ‘N ROLL!!!”. Op deze Cd is dat echter een behoorlijke zoektocht. Maakt deze verandering dan ook het een slechte plaat? Niet per definitie, ligt er uiteraard aan welke verwachtingen je hebt als luisteraar.

Er staan namelijk best aan aantal aardige nummers op. Voor deze subjectieve oren is er echter pas enige opwinding te bespeuren bij ‘Left Me Standing’. In de songs daaraan voorafgaande klinkt er soms wel iets van herkenning door maar zelden slaat de vonk over naar een heftig en pakkend vuur. Ik ben dan ook razend nieuwsgierig hoeveel van het nieuwe materiaal men ten gehore wil brengen tijdens de aanstaande toer in November van dit jaar. Hardrock band The Dead Daisies zou wel eens met meer enthousiasme kunnen worden ontvangen. De Ieren mogen wel opletten dat door het spelen van teveel nieuw repertoire hun eigen optreden niet als een nachtkaars uitgaat. Voor The Answer fans die nog geen pre-order bestelling hebben gedaan is luisteren voor een eventuele aanschaf eigenlijk een noodzaak om te bepalen of de ontwikkeling die is ingezet aansprekend genoeg is om tot koop over te gaan. Natuurlijk zal de band met ‘Solas’ een nieuw publiek aanspreken. Kanttekening is dat er ook fans zijn die na deze plaat zullen afhaken.

(6/10, Napalm Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ