Skein – Deadweight

Facebookrssmail

De vijf heren van de band Skein komen uit Tampere, Finland en op 22 september komt hun tweede atmosferische album, ‘Deadweight’, uit. Het eerste album van Skein, ‘Of Wings Unfolding’, was een samenhangend geheel waarbij alle tracks een onderdeel waren van het verhaal dat verteld werd door middel van muziek. Tegelijkertijd werd er een boekje uitgegeven met het verhaal waar het album de soundtrack van was. ‘Deadweight’ heeft niet deze vorm gekregen, de tracks staan op zichzelf, maar het is heel duidelijk dat het album een geheel is.

Het eerste dat me opviel was dat dit nieuwe geesteskind van Skein me aan het werk van Tool deed denken. En dat is helemaal niet erg want Tool maakt hele fijne muziek. Het tweede dat me opviel was de stem van zanger Sami Silvennoinen. Die lijkt met regelmaat op de stem van Placebo-zanger Brain Molko. Ook al niet erg. Het overkoepelende gevoel bij dit album is dat je je in een berg-en-dal-baan van gevoelens bevindt waarbij je in heen en weer geschud wordt tussen brandende passie en duistere machteloosheid. Rauwe emotie in muzikale vorm. Ook is er een sterke afwisseling tussen de vocalen, soms zelfs binnen tracks. Zanger Sami Silvennoinen heeft een goede zuivere stem maar screamt er ook flink op los. Hij legt gevoel in zijn stem waardoor hij perfect meekleurt met de sfeer van de tracks.

De muziek van Skein is een mooie mix tussen progressieve -, melodische – en alternatieve metal en hier en daar wat sludge. Alle instrumenten krijgen op verschillende momenten een plaatsje op de voorgrond hetgeen de variatie binnen en tussen de nummers ten goede komt.

‘Deadweight’ is een aanrader voor iedereen met een voorliefde voor metal die iets minder high-speed is, waarbij een hoge kwaliteit van de vocalen van belang is en waarbij uitstapjes worden gemaakt naar verrassende, melancholische, muzikale territoria. In zijn geheel genomen een prettig album dat kwalitatief boven het gemiddelde uitsteekt.

(75/100, Inverse Records)

Tracklist:
1. Seduction
2. Lies Divine
3. Bound
4. Lies Mundane
5. The Fear is Love
6. Deadweight
7. Mare
8. In Circles
9. The Unknown

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ