Light Freedom Revival – Truthonomy

Facebookrssmail

De Canadeese singer-songwriter John Vehadija is de oprichter van ‘Light Freedom Revival’. Bij hun vorige album Eterniverse Déjà vu (2017) stond als bandomschrijving ‘progressieve rock ensemble’. Maar er waren weinig prog elementen te horen. Nu is de omschrijving summier. Truthonomy’ is een conceptalbum met een spirituele lading. Ik ben reuze benieuwd, en duw snel op play.

De achtergrondzang van Marisa Frantz is ingezet als instrument, en klinkt vrij zoet. De licht rockende elementen en akoestisch gitaar smelten samen. De openingstrack bevat best veel laagjes, en diverse details. Maar dit komt niet helemaal tot zijn recht door het vriendelijke en licht poppy ritme, dat een tijd lang ongeveer hetzelfde blijft. Toch bevat het ritme wel degelijk subtiele wisselingen. De wendingen in de overige muziek verlopen overwegend geleidelijk. Je merkt dat dit met zorg in elkaar zit.

‘Caravan’ heeft een zomers sfeertje. De mooie laagjes akoestisch gitaar worden naar de achtergrond ‘geduwd’. De zoete achtergrondzang en het ritme hebben hier de overhand. Ondertussen blijft het geheel lekker zomers. De details zijn mooi verdeeld over de koptelefoon.

John laat niet heel veel variatie in zijn zang horen qua toonhoogte en volume. De kleur van zijn stem is wat zoet. Hij weet zang en muziek in balans te houden. Grote verrassingen heb ik nog niet gehoord. Maar vlak voor het einde van ‘Jesus With A Guitar’ is er een plotselinge verandering met ‘strijkers’, dit is gaaf! Dit had eerder en vaker gemogen. Net nu ik geraakt word, is de track afgelopen.

De titeltrack heeft door het pianospel en de klank van ‘strijkers’ een heel ander intro dan de voorgaande. Dit gaat over in akoestisch gitaarspel. Dit maakt me nieuwsgierig! Komt hier een toptrack aan? Het vervolg is iets minder verrassend dan ik hoopte. De klein gespeelde, akoestisch stukjes duren steeds maar even. Steeds komt het licht poppy ritme erbij. Er zit wel degelijk een vleugje rock in verwerkt en een leuk basloopje. De liefelijke melodie past bij de zoete klanken, dat is dus in harmonie met elkaar. Met deze epic van ruim 16 minuten is het album afgelopen.

Door het spirituele concept van dit album, is het geheel wellicht te zoet voor de doorsnee Europese markt. Door de line-up verwacht je misschien vuurwerk en een flink portie rock. Dat zit er niet tussen. Dat is geen verwijt, want een royale dosis rock had hier ook niet bijgepast. Jamie Glaser heeft zeer goed akoestisch gitaarspel laten horen. Zoals ik al eerder aangaf, is dat iets in de verdrukking gekomen. Verder is het geheel wel in harmonie. John heeft geen groot vocaal bereik laten horen in volume en toonhoogte. Hij heeft een eigen kleur van stem die hij omschrijft als ‘etherisch’. De muziek sluit hierop aan. ‘Truthonomy’ is een album in sing-songwriter sound, waarin lichte poppy en (prog) rock elementen in verweven zitten. Iedere track bevat leuke elementen en details. De achtergrondzang sprenkelt er een zoet sausje overheen. Concept en sound liggen op één lijn. Als je van zoet en/of spiritualiteit houdt, is ‘Truthonomy’ absoluut een toegankelijk album. (72/100) (Positive Imagination Media)

Tracklist Truthonomy:

1 Lies No More
2 Caravan
3 Lady Marian
4 Jesus With A Guitar
5 Allah Is Cool
6 Emma
7 Judgement day
8 Arcadia
9 Truthonomy

Line up Light Freedom Revival:

John Vehadija- zang
Marisa Frantz – achtergrondzang
Jamie Glaser- akoestisch gitaar
Eric Gillette – elektrisch gitaar
Oliver Wakeman – toetsen
Billy Sherwood – drum en bas

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ