Grande Royale – Breaking News

Facebookrssmail

‘Breaking News’ is alweer het derde album van Grande Royale, maar het eerste dat door een officieel label (The Sign Records) uitgegeven wordt. De eerste twee albums zijn opgenomen en geproduceerd door de band zelf, en hebben voor aardig wat naamsbekendheid en optredens gezorgd in het thuisland Zweden. Met ‘Breaking News’ lijkt de band uit Jönköping zich nu ook op de verovering van het buitenland te richten.

Grande Royale gaf aan een grote liefde voor de muziek van Lynyrd Skynyrd te hebben en die liefde met de nieuwe producer te delen, en die invloed is duidelijk hoorbaar op het nieuwe album. Vooral ‘I’m On The Loose’ en ‘Daily Illustration’ zijn voorbeelden van de verschuiving van hardrock naar southern rock waar de band bewust voor gekozen heeft. De nieuwe stijl slaat goed aan; de stem van zanger Hampus Steenberg past perfect bij de sfeer die de pakkende gitaarriffjes neer weten te zetten. De nummers vormen ook een prettige afwisseling met de meer typische Grande Royale-nummers als ‘Know It All’ en ‘One Second’, die wat meer op elkaar en al het andere werk van de band lijken. Dat de Zweden hun instrumenten meer dan degelijk beheersen en geen moeite hebben met het verweven van pop en verschillende soorten rock in één nummer, wordt duidelijk in het nummer ‘Devil’s Place’, dat de nieuwe stijl van de band perfect belichaamt en een van de hoogtepunten van het album is. Het nummer ‘Breaking News’ is een combinatie tussen rock en een wat funky-achtigere stijl, waardoor het een van de opvallendere en interessantere nummers is en tegelijkertijd het uitproberende karakter van het album typeert.

Als geheel is ‘Breaking News’ een album waarop Grand Royale wat nieuwe dingen probeert, die stuk voor stuk geslaagde experimenten zijn. Ondanks deze kleine omslag lijkt de uitdaging om geen eentonig album te maken toch niet helemaal overwonnen. Het typerende geluid van de band is geliefd en succesvol, maar moet misschien nog iets meer wijken voor de band weer echt vernieuwende of verrassende muziek kan maken. Het doel van de band was echter een album maken met ‘radio-vriendelijke rock’n’roll’, en dat is zeker gelukt; de toegankelijke (southern) rock zal ook in de rest van Europa deuren openen voor de Zweedse band, en ongetwijfeld een goed opstapje vormen voor nieuwe optredens en albums in de toekomst.

(72/100, The Sign Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ