Joe Bonamassa – Now Serving: Royal Tea Live From The Ryman

Facebookrssmail

Wéér een live-album van Bonamassa? Jawel, nummer 17 wordt het, in een tijdsbestek van 21 jaar. Tel daar zijn 14 studioalbums en talloze projecten bij op en het gezegde ‘overdaad schaadt’ kan uit de kast. Ware het niet dat al die releases kwalitatief eigenlijk altijd staan als een huis, dus bekocht hoef je je nooit te voelen. En aan de fan de keuze of ze er weer intrappen en zo ja, kiezen voor cd, vinyl, dvd, blu-ray of stream. Of deze ‘Now Serving’ daadwerkelijk iets toevoegt leg ik later uit. Eerst kort de aanleiding voor die corona-project. Eind vorig jaar deed de gitaarheld een streaming-optreden vanuit het legendarische Ryman Auditorium in Nashville. Normaal plek voor 2.300 man, nu keken er online 17.000 fans. Tel uit Joe’s winst, zeker nu hij dubbel vangt door het optreden alsnog te releasen. Maar het succes is hem dik gegund. En gelukkig is er ruim publieksgeluid ingemixt tussen de nummers, dat komt het live-sfeer zeker ten goede. 

Zoals de albumtitel al verklapt, het toen nog net niet uitgebrachte nieuwe album ‘Royal Tea’ vormt de hoofdmoot van de show. Op één nummer na, het licht country-achtige ‘Savannah’, worden alle nummers daarvan live gebracht. En hoewel het de verrassing niet ten goede komt, blijkt dat album ook live te staan de spreekwoordelijke rots in de branding. De overige 3 songs komen van zijn 20th-jarige jubileumalbum ‘A New Day Now’. Toevallig ook de eerste 3 songs van dat album: Rory Gallagher’s ‘Cradle Rock’ in een vlammende versie, de wat standaard bluestrack ‘Walk In My Shadow’ en de uitsmijter, het prachtige ‘A New Day Yesterday’. Die laatste wordt gekoppeld aan Yes’ ‘Starship Trooper’, waarin Bonamassa nog even helemaal los gaat.

Maar voor je zover bent, heb je de ‘Royal Tea’ nummers gehoord. De ene blijft wat dichter bij de albumuitvoering dan de ander. Zo wordt het gevoelige en bloedmooie ‘Why Does It Take So Long To Say Goodbye’ met maar liefst 3 minuten gesoleer uitgebouwd. Heerlijk! Ook het opzwepende, door Bernie Marsen meegeschreven ‘A Conversation With Alice’ krijgt zo’n royale jam-behandeling en wint hierdoor duidelijk aan kracht. Voor een Bonamassa-fan kan een gitaarsolo nooit lang genoeg zijn tenslotte. Het zwaar voortbeukende ‘Lookout Man!’ is hier voorzien van een langer sologedeelte van zowel gitaar als mondharmonica.
Opener ‘When One Door Opens’ blijft één van zijn mooiste en meest gelaagde, dynamische nummers. Met die heerlijke tempoversnelling in de zinderende solo. Top. Ook live irriteert het achtergrondkoortje in het refrein van ‘Royal Tea’ me, al is het verder een prima song. Het subtiele, ingehouden ‘Beyond the Silence’ met zijn heavy refrein is één van de andere absolute hoogtepunten. En het door Jools Holland geschreven iets te blije honkey tonk nummer ‘Lonely Boy’ valt ook live wat uit de toon.

Maar de koper krijgt zoals verwacht weer een kwalitatief prima Bonamassa concert voorgeschoteld. Met vanzelfsprekend de gitaar in de hoofdrol, al wordt zijn zang ook per plaat beter. Hopelijk kan er snel weer normaal getoerd worden, want het ‘Royal Tea’-album verdiend een podiumbehandeling. En daarna op naar het volgende studioalbum, dat duurt bij deze workaholic nooit lang gelukkig.
(85/100)(Provogue/ Mascot Label Group)

Tracklist

1. When One Door Opens
2. Royal Tea
3. High Class Girl
4. Lookout Man!
5. Why Does It Take So Long To Say Goodbye
6. A Conversation With Alice
7. I Didn’t Think She Would Do It
8. Beyond The Silence
9. Lonely Boy
10. Cradle Rock
11. Walk In My Shadow
12. A New Day Yesterday / Starship Trooper – Wurm

Line up

Joe Bonamassa (vocals/ guitars)
Michael Rhodes (bass)
Greg Morrow (drums)
Reese Wynans (keyboards)
Rob McNelly (guitars)
Jade MacRae (vocals)
Danielle De Andrea (vocals)
Jimmy Hall (harp/vocals)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ