Paradise Lost – Medusa

Facebookrssmail

Op 1 september is het weer zover, het 15e album van de Britse band Paradise Lost ligt dan in de winkels. Deze band, opgestart in 1988, begon als death/doom metalband en bracht na een aantal albums een beetje gothic invloeden in hun geluid. Rond de eeuw wisseling brachten ze met ‘Host’ en ‘Believe in Nothing’ een tweetal electropop albums uit die niet echt door alle fans werden gewaardeerd. Daarna gingen de britten toch weer terug naar hun gothic geluid met ‘Symbol of Life’ en ‘Paradise Lost’, vanaf het daarna volgende ‘In Requiem’ kwamen de death/doom invloeden weer terug in de muziek. Deze lijn werd voortgezet middels de volgende albums ‘Faith Divides us – Death Unites us’, ‘Tragic Idol’ en ‘The Plague Within’ en ook op het nieuwe album ‘Medusa’ is dit weer duidelijk te horen.

De heren Holmes (zang), Mackintosh, Aedy (beide gitaar), Edmondson (bas) en nieuwe drummer Waltteri Väyrynen (ook drummer van Vallenfyre en Abhorrance) hebben weer een somber en sfeervol album gemaakt zoals de fans gewend zijn. Het album, opgenomen in de Orgone Studios met producer Jaime Gomez Arellano (Ghost, Ulver, Cathedral), opent heerlijk sfeervol met het acht en een halve minuut durende ‘Fearless Sky’. Het nummer,het langste nummer van het album, is een heerlijk traag doomy nummer. Hierna volgt het nummer ‘Gods of Ancient’, dit wat meer midtempo nummer gaat over het oude heidendom en het aanbidden van de zon, maan en de sterren.

Het derde nummer is een wat meer uptempo death/doom nummer ‘From the Gallows’, waarna het vierde nummer ‘The Longest Winter’ weer wat trager is met meer afwisseling tussen cleane vocalen en grunts. Hierna volgt het titelnummer over de griekse mythologysche Medusa, waarna de song ‘No Passage for the Dead’ gaat over het geloof van mannen die denken dat er iets moois is na de dood, terwijl ze hun tijd op aarde meer zouden moeten waarderen. Het zevende nummer ‘Blood and Chaos’ is weer een lekker voortstuwend uptempo nummer met een gitaarsolo van Greg Mackintosh. Dit is een nummer met een wat positiever geluid dan de andere 7 nummers op het album die over het algemeen toch, zoals we van de band zijn gewend, een meer depressieve indruk achter laten. Het 15e album wordt afgesloten met het nummer ‘Until the Grave’.

Dit vijftiende album in bijna 30 jaar Paradise Lost is weer van een zeer hoog niveau. Melodieus, afwisselend en met cleane vocalen en grunts. Oftewel een echt Paradise Lost album waar de trouwe fans van kunnen genieten.

(85/100, Nuclear Blast Records)

Tracklist:
1. Fearless Sky 8:30
2. Gods of Ancient 5:50
3. From the Gallows 3:41
4. the Longest Winter 4:31
5. Medusa 6:20
6. No Passage for the Dead 4:16
7. Blood and Chaos 3:51
8. Until the Grave 5:41

line-up:
Nick Holmes – Vocals
Gregory Mackintosh – Guitars
Aaron Aedy – Guitars
Steve Edmondson – Bass
Waltteri Väyrynen – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ