Voltage – Around the Bend

Facebookrssmail

Voltage-Around the Bend album coverDe deelname van Dave Vermeulen aan The Voice of Holland in 2015 luidde een nieuwe fase in voor Voltage. Niet alleen kwam de bekendheid van de band in een stroomversnelling, met optredens op de Zwarte Cross en Paaspop en het voorprogramma van Status Quo als gevolg. Met met de komst van bassist Bob Donkers en drummer Bart Candell kreeg de band ook een creatieve impuls.

Dave richtte Voltage in 2011 op als coverband. Met de komst van gitarist Gijs Heijnen verschoof het repertoire van de band langzaam richting eigen nummers. Voltage speelde in die tijd bluesrock geïnspireerd door onder andere Status Quo en ZZ Top. Dit resulteerde in het debuutalbum ‘Travellin’Men’ uit 2015.

Sinds die tijd werden ook de southern rock van onder andere Blackberry Smoke en de country van bands als Chris Stapleton en Zac Brown Band aan de inspiratiebronnen van Voltage toegevoegd. Opener ‘Pistol Pete’ laat er geen misverstanden over bestaan: Voltage heeft de southern rock swagger stevig omarmd. Claps, Kickdrum en een killerriff vormen samen met de overtuigende zang de inleiding voor een moddervette groove. Ook in ‘Heart of Stone’, ‘Up From the Downside’, ‘Bye Bye Baby’ en ‘For Better Ways’ hebben deze Southern Rock swagger. ‘For Better Ways’, de laatste uit dit rijtje is een van de hoogtepunten van het album. Het intro met een kale gitaarriff doet denken aan Greenday’s ‘Boulevard of Broken Dreams’. Maar als Dave’s zang met geweldig drama invalt gaat iedere vergelijking mank en wordt het een echt Voltage nummer, prachtig tot de laatste wegstervende gitaarriff. Dit is Voltage op zijn sterkst, een verhaal vertellen, zowel in de tekst als in de muziek. Dat komt het sterkst tot zijn recht in het prijsnummer van het album: ‘Up the Road’ met een akoestische- en een slide gitaar die de country-rock sfeer neerzetten. In ‘Up the Road’ geeft Voltage je het gevoel mee te reizen in de mobile home samen met de hoofdpersoon, een road song pur sang. De band verloochent haar afkomst niet. ‘Dirty Harry’s Juke Joint’ heeft een onmiskenbare Status Quo boogie. Op ‘Matchbox’ (let op de afgestoken lucifer) weet Voltage die boogie te verbinden met de Southern swagger waarmee de band haar eigen unieke stijl definieert. In het afsluitende ‘Joelle’ toont Voltage haar gegroeide zelfvertrouwen. Grootse countryrock vol drama en zelfs met een hammond orgel, maar vooral met een lange instrumentale finale die bijna tergend langzaam richting een climax kruipt waarin de gitaren van Gijs en Dave prachtig met elkaar in gesprek gaan.

‘Around the Bend’ is het resultaat van een nieuwe fase in het leven van Voltage: Een nieuwe bezetting, nieuwe inspiratiebronnen maar ook een nieuwe look, het best samengevat in het prachtige hoesontwerp van gitarist Gijs waarin de hoofden van de mannen als het ware als Mount Rushmore in steen gebeiteld staan. Voltage heeft met ‘Around the Bend’ een reuzestap gemaakt in haar ontwikkeling en een duidelijk eigen stijl gevonden waarin de Status Quo boogie een geslaagde relatie aangaat met rauwe southern rock en heartfelt country. Een stijl waarin de gouden country-strot van Dave Vermeulen zich als een vis in het water voelt. (8/10)

‘Around the Bend’ komt uit op 9 september in eigen beheer. Voltage presenteert haar nieuwe album op 9 september in de Eindhovense Effenaar.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ