Wild Mighty Freaks – Guns ’n Cookies

Facebookrssmail

Het Franse Wild Mighty Freaks bestaat al sinds 2015. In februari 2017 brachten zij hun eerste EP ‘Guns ’n Cookies’ uit. Deze was tot nu toe nog niet echt opgevallen, maar lijkt nu toch langzaam opgepikt te worden. Muzikaal begeeft de groep zich binnen het genre rapmetal wat de laatste tijd toch weer meer aan populariteit lijkt te winnen. Denk hierbij aan grote namen als Bodycount, die met de komst van ‘Bloodlust’ een geweldige comeback lijken te maken.

Wat direct opvalt bij deze EP is de mate waarin er geproduceert is. Het geluid klinkt vol en echt super professioneel. Alsof de heren al jaren bezig zijn. Dit is echt indrukwekkend voor een eerste EP. De heren trappen af met een fijne dosis gitaren tijdens ‘The Last Time’. Fijne riffs worden gecombineerd met strakke raps. De variatie wordt gebracht met tempowisselingen met daarin een rustig mooi en vol geluid met veel elektronische invloeden, waarin de nadruk meer ligt op zang en raps. Ook wordt de solerende gitaar niet vergeten, al met al geen moment saai en een goed begin. In ‘Freaks’ komt het rock metal gedeelte echter meer op de achtergrond te liggen. Het nummer begint met een leip intro, maar snel zijn er echt alleen nog hip hop beats te horen. In het refrein mag de gitaar nog enigsinds op de voorgrond treden, maar het geheel is erg commercieel en zou met zelfs bubbeling invloeden een productie kunnen zijn van Timbaland.

‘Empty Skies’ begint rustig op de gitaar. De hip hop beats en rustige verhalende raps zorgen voor een mooi uitgebalanceerd geheel, maar wederom ligt de nadruk meer op hip hop. Het refrein is meer commerciële rock, wat wel de nodige variatie brengt. De opbouw is sterk, en naar het einde toe krijgt het nummer iets meer ballen en daarmee draagkracht. De opening van ‘High’ is een mooi muzikaal stukje op de toetsen. Dit is echt een rustig gevoelig nummer. De nadruk ligt echt op het rap gedeelte van de band. De heren beheersen dit prima. Het is een mooi stukje muziek, maar niet geschikt voor de echte rapmetal fan.

Ook ‘Jungle’ begint rustig. De verhalende raps zorgen voor de opbouw. De inbreng van de drums geven het nummer meer pit, deze opbouw trekt door met de inbreng van rockende gitaren en een sterke bas. Na de break ligt de nadruk meer op het rockende gedeelte van de band en brengen de heren meer zang en minder raps. Met de inbreng van een koor en rammende gitaren is het geheel af. ‘Get Out’ is het laatste en tevens het hardste nummer van de EP. Hier wordt in de opening lekker geramt op de gitaren. Het is echt een feest nummer waarop een leuke pit zou kunnen ontstaan. Goede raps en een lekker tempo zorgen voor een fijne climax, waar je als luisteraar bij alle voorgaande nummer op zat te wachten. De inbreng van screaming vocals geven het nummer nog net die extra agressie, naast de groovende gitaren. Met een goed getimede gitaarsolo wordt de opgebouwde energie afgebouwd naar een sterk eind op de toetsen.

Wild Mighty Freaks brengen een lastige EP uit. Met enerzijds nummers als ‘The Last Time’, ‘Jungle’ die nog wel te behappen zijn voor de gemiddelde rapmetal fan. Met een topnummer als ‘Get Out’, waar je gewoon meer van wilt horen. Helaas ligt bij de rest van de EP, die wel fantastisch is geproduceerd, de nadruk echt te veel op het hip hop gedeelte van de band. Dit brengt dus een dilemma met zich mee. Gaan deze heren in de toekomst fantastische dingen produceren als ‘Get Out’ of verdwijnen ze op de achtergrond in de hip hop scene. Alleen tijd zal het weten. Deze EP laat het in ieder geval in het midden.

(55/100, Eigen beheer)

Tracklist;
• The Last Time
• Freaks
• Empty Skies
• High
• Jungle
• Get Out

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ