Arch Enemy – Will To Power

Facebookrssmail

Na eerder dit jaar al het live album ‘As The Stages Burn’ te hebben uitgebracht, volgt nu alweer het volgende studio album ‘Will To Power’, hun tiende inmiddels al. Arch Enemy is daarmee dus vrij produktief, de band die ooit begon als een side project, is dat al lang niet meer. Toen de gebroeders Amott in 1995 deze band begonnen hadden ze waarschijnlijk niet kunnen vermoeden dat ze 20 jaar later bij de top van de metalscene zouden behoren. Arch Enemy is uitgegroeid tot een festival headliner met een flinke trouwe fanschare.

Deze nieuwe plaat is de tweede met Alissa op zang en de eerste met ex-Nevermore guitarist Jeff Loomis, wat de band een nog internationaler karakter geeft. Het is dan ook een erg veelzijdig album geworden. Nog steeds aanwezig is de knetterharde death metal zoals we die gewend zijn in de vorm van o.a. ‘The Race’. Met ‘Blood In The Water’ en ‘The Eagle Flies Alone’ staan er ook wat meer mid tempo nummers op met hier en daar zelfs wat pianostukjes. De melodieuze death metal van Arch Enemy is zo mogelijk nog gevarieerder geworden: spetterend gitaarwerk, snelle solo’s en de strot van Alissa die alles aan elkaar brult.

Met ‘Reason To Believe’ staat er zelfs een sort van ballad op ‘Will To Power’, waarin Alissa haar cleane zangstem gebruikt en niet onverdienstelijk! De tragere en midtempo nummers worden afgewisseld met de snellere uptempo zoals bijvoorbeeld ‘Murder Scene’. Dit nieuwe album zal Arch Enemy beslist geen windeieren leggen en zij zullen een nog groter en breeder publiek aansprekenn en dit zonder hun oude fans uit het oog te verliezen. De muziek blijft groeien en daaruit blijkt dat de band nog lang niet aan z’n top zit, er zit nog veel meer in doordat ze toch trouw blijven aan hun eigen stijl en dat zonder in te boeten in kracht. ‘Dreams Of Retribution’ is het langste en een van de meest gevarieerde nummers op ‘Will To Power’, met mooi toegepaste piano passages en vingervlug solowerk van Loomis en Amott. Het ouderwets bruut gezongen hardere, maar melodieuze ‘My Shadow And I’ en ‘A Fight I Must Win’, dat voorzien is van fraai geïntegreerde orkestratie, besluiten deze plaat.

Arch Enemy levert met deze plaat wederom een hoogtepunt af en laat met hun tiende album ‘Will To Power’ zien nog lang niet uitgerangeerd te zijn en blijft groeien in muzikaal opzicht. Nu is het wachten tot dit alles live vertolkt gaat worden, dat belooft weer wat!!

(85/100, Century Media)

Tracklist:
01. Set Flame To The Night (01:20)
02. The Race (03:15)
03. Blood In The Water (03:55)
04. The World Is Yours (04:53)
05. The Eagle Flies Alone (05:16)
06. Reason To Believe (04:48)
07. Murder Scene (03:50)
08. First Day In Hell (04:48)
09. Saturnine (01:09)
10. Dreams Of Retribution (06:40)
11. My Shadow And I (04:05)
12. A Fight I Must Win (06:35)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ