Wolves in the Throne Room – Thrice Woven

Facebookrssmail

Wolves in the Throne Room is een black metal band rond de broers Aaron and Nathan Weaver. De band is ontstaan in 2002 Olympia, Washington en kan met recht één van de toonaangevende black metal bands in de Verenigde Staten genoemd worden. De debuutplaat ‘Diadem of 12 Stars’ verscheen in 2006 en sindsdien verschenen er nog vier albums, het laatste wapenfeit was ‘Celestite’ dat in 2014 verscheen. Behalve de broers Weaver, die met zijn tweeën de vocalen, drums, gitaar en synthesizer voor hun rekening nemen, is er een vaste gitarist aan de line-up toegevoegd. De veel wisselende positie van 2e gitarist wordt op dit moment ingenomen door Kody Keyworth, live maakt de band gebruik van sessie muzikanten op bas en drums. Op 22 september verschijnt de zesde langspeler ‘Thrice Woven’ via Artemisia Records.

Het album opent met ‘Born from the Serpent’s Eye’ rustig en akoestisch, waarna het tempo flink omhoog gaat en de grauwe vocalen van Nathan Weaver de sfeer neerzetten. Verschillende wendingen volgen, up-tempo drumwerk begeleid de melodieuze gitaar en synthesizer stukken. Wanneer je denkt dit is het, komt er een wending naar een pakkende en beukende riff die door de eenvoud zo geweldig en bruut is dat je bijkans van je stoel geblazen wordt. Plots stopt de riff, een paar seconden stilte en dan volgt er een verrassend stukje a capella zang met schone vrouwelijke vocalen in onvervalst Zweeds. Het melodieuze werk keert terug en na 9½ komt er een einde aan dit geweldige nummer. Het volgende nummer. ‘The Old Ones Are with Us’, gaat over de intredende lente en wat de gevolgen zijn voor de natuur en de mensheid daar op reageert. Een trage song met veel melodie is het gevolg, de ijzige vocalen geven blijk van het laatste stukje winter. Het gesproken woord uit het intro keert terug en geeft iets extra’s.

Ook ‘Angrboda’ is een nummer met veel wendingen, snel en dan weer temporiserend melodieus met het uitstekende drukwerk van Aaron Weaver is ook dit nummer boeiend en meer dan de moeite waard. Bij het nummer ‘Mother Owl, Father Ocean’ zijn de Zweedstalige dames weer even daar waarna Wolves in the Throne Room afsluit met ‘Fires Roar in the Palace of the Moon’. De afsluiter is weer een heerlijke rauwe black metal song, hard, snel maar ook weer temporiserend op het juiste moment en weer gevuld met heerlijke, smerige vocalen. Behalve de overweldigende muziek is ook het artwork het vermelden waard, Denis Forkas heeft een geweldig mooi resultaat neergezet met de album hoes.

‘Thrice Woven’ is een heerlijk stukje moderne black metal. Hard en snel, smerig en vuil maar vol met souplesse. De uitstekende opbouw en wendingen in de composities houden de lang uitgesponnen nummers interessant en spannend.

(87/100, Artemisia Records)

Tracklist:
1. Born from the Serpent’s Eye 09:37
2. The Old Ones Are with Us 08:36
3. Angrboda 10:02
4. Mother Owl, Father Ocean 02:33
5. Fires Roar in the Palace of the Moon 11:29

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ