Gloam – Death Is the Beginning

Facebookrssmail

Gloam is een black / doom metal band uit het Californische Santa Cruz opgericht in 2010. In 2010 verscheen de eerste EP ‘Vanquished’ waarna de eerste langspeler, genaamd ‘Hex of Nine Heads’, in 2015 in de schappen lag. Nu, twee later, is het opnieuw tijd voor een EP. Hoewel een EP kun je het eigenlijk niet noemen met twee nummers en een intro. ‘Death Is the Beginning’ verschijnt op 13 oktober via Blood Harvest.

Er wordt geopend met een intro genaamd ‘Anguish’. Wat rustig gepingel en hoewel langzaam de spanning wordt opgebouwd zegt het nog niet veel over dat wat er komen gaat. Met ruim drie minuten op de klok is dit intro vrij lang, misschien wel te lang. Goed onderweg gaan we met het eerste nummer ‘…of a Carrion Kind’. Een mid tempo nummer met en herkenbare gitaarriff en duister schreeuwende vocalen van zanger / gitarist Colby Metzger. Bij de tempoversnelling begint het geheel wat rommelig over te komen en ontbreekt de lijn, de hakerige gitaarriff sluit niet aan bij het drumwerk, dit terwijl het drumwerk best redelijk verzorgd is.

Titelnummer ‘Death Is the Beginning’ begint met een zware, trage riff. Duidelijk wordt dat hier de kracht ligt van Glom, de smerig klinkende vocalen passen naadloos bij de muziek. Het wachten is op een wending en na zo’n 4½ minuut gaat het tempo flink omhoog, de melodieuze en herkenbare gitaarriff die de tempoversnelling begeleid past beter en geeft het nummer net dat wat het nodig heeft. ‘Death Is the Beginning’ is duidelijk het betere nummer op deze EP.

Gloam heeft met deze EP mij niet geheel weten te overtuigen, de langzame zware stukken zijn sterk echter de snellere stukken komen soms wat rommelig over. Het titelnummer is het betere nummer, hoewel het nummer met bijna 9 minuten op de klok wat te uitgesponnen is.

(65/100, Blood Harvest)

Tracklist:
1. Anguish (Intro) 03:22
2. …of a Carrion Kind 07:26
3. Death Is the Beginning 07:52

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ