The Multitude – The Globalisation Trilogy

Facebookrssmail

De melodische prog rockband The Multitude komt uit Londen. De band is oorspronkelijk afkomstig uit Bangalore-India, waar ze bekend stonden als ‘Infinite Dreams’. Aan het begin van dit decennium hadden ze daar een uitgebreide tour. Sinds hun vestiging in Engeland traden ze op verschillende locaties op in Londen, bijvoorbeeld in ‘O2 Academy Islington’.  In hun concept EP  ‘The Globalisation Trilogy’  staat de globalisering centraal.

Het instrumentale intro van ‘Be the Change’ is mooi helder, de melodie is lieflijk. Als het volume in de muziek wat toeneemt, gaat de zang er niet helemaal in mee. Het nummer gaat over de beperkingen die ons worden opgelegd door onder andere religie. Ik mis een beetje overtuiging in de zang, waardoor er een stukje tekstbeleving verloren gaat. Met iets meer volume en/of tempowisselingen had dit nummer wel de juiste emotionele lading mee gekregen.

Tijdens het intro van ‘On High Seas’ hoor je de belabaharr. Dit vrij nieuwe Indiase strijkinstrument is ongeveer een kruising tussen een viool en een sarangi. Net als de sarangi heeft de belabaharr nogal veel snaren. De sombere klanken hiervan en de gezongen woorden raken mij. Een wending zorgt ervoor dat dit eerbetoon aan de miljoenen vluchtelingen niet te droevig gaat worden. Het instrumentale stuk heeft een aangename melodie en de belabaharr komt weer naar de voorgrond. Als de muziek wat meer naar de rock gaat, gaat de zang pas later mee in deze volumetoename. Ook dit einde wordt helaas weggedraaid.

‘A Clarion Call to Revolution’ heeft een gave start met gesproken woorden, heerlijk drumwerk en zelfs een snufje metal. Het ritme is opzwepend, de tekst nodigt vrij snel uit om mee te zingen.  De a capella zang is verrassend in dit rock/metal nummer. Er zitten onverwachte details in het goed opgebouwde instrumentale stuk. Het tweede, en langere stuk a capella zang zorgt voor een gaaf einde van dit derde en laatste nummer.

Er hadden wat meer wendingen in zang en muziek kunnen zijn. Dit had de goede teksten meer intensiteit gegeven. In diverse zinnen is het laatste woord langer uitgerekt. Af en toe lijkt het of dit gedaan is om de tekst passend te maken op de muziek.

De geluidskwaliteit en de verdeling over de koptelefoon is prima. Over het toevoegen van de achtergrondzang is goed nagedacht, dit vormt  één geheel met de rest.  Het gebruik van de belabaharr zorgt voor een eigen geluid. Maar qua opbouw is ‘A Clarion Call to Revolution’ misschien wel het meest kenmerkende nummer voor een eigen sound van ‘The Multitude’. (75/100) Eigen beheer)

Tracklist:

01. Be the Change 05:01 

02. On High Seas 06:24 

03. A Clarion Call to Revolution 07:48

Line up:

Ashvin Devasundaram-  gitaren, achtergrondzang

Rajeev Ethiraj- drums

Manil Shakya- bas

Jess Furneaux- gitaren

Sukhbir Kalsi- zang (studio)

Marco Minoia- zang (live)

Gastmuzikanten:

Richard Campbell- bas, keyboards

Naviin Gandharv- belabaharr  in ‘On High Seas’

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ