CD van de Week: RPWL – A New Dawn

Facebookrssmail

RPWL startte als een Pink Floyd coverband. Deze Duitse prog rockband speelt al heel wat jaar hun eigen muziek. Om hun twintig jarig jubileum te vieren brengen ze ‘A New Dawn’ uit. Dit album is verkrijgbaar op dubbel cd, vinyl en DVD/Blueray. Dit is niet zo maar een release. In oktober 2015 zette RPWL eenmalig een groots opgezette rockopera neer. Tijdens deze opera werden nummers vertolkt van het conceptalbums ‘Beyond man and time’ (2012) en ‘Wanted’ (2014). Hier deden zo’n vijftig acteurs aan mee. Voor Rockmuzine kreeg ik de cd’s om een recensie voor te schrijven.

CD1
Door het applaus krijg je meteen de live sfeer mee. De stem van een nieuwslezer in ‘Revelation’ is de start van de rockopera. Het publiek klapt mee bij aanvang van de vette bastonen van ‘Swords And Guns’. Op de cd ‘Wanted’ klinkt dit al mooi, live gespeeld heeft het, net als de volgende nummers, zeker wat extra’s. De diverse backing vocals zijn vooral in nummers als ‘A clear cut line’ een prachtige aanvulling. ‘Like to like’ is het eerste geacteerde stukje. Dit loopt over in ‘The fisherman’. Het gitaarspel en toetsenwerk, de toegevoegde details, het sferische deel: ‘The Fisherman’ is 18 minuten earcandy. Nummers van het album ‘Wanted’ worden afgewisseld met die van ‘Beyond man and time’. Dit is fantastisch gedaan. De nummers zijn gecompliceerd van opbouw, terwijl het best eenvoudig klinkt. In ‘Hide and seek’ wordt een heerlijk rockend stuk gespeeld. Aan variatie dus geen gebrek. De variatie zit niet alleen in tempo en volumewisselingen. Maar ook in de manier waarop de ene keer het orgel en dan bijvoorbeeld weer drums in ‘the picture staan’. Alles is in harmonie. De geluidskwaliteit is, zeker voor een live show, dik in orde. Door het meeslepende gitaarspel van Kalle Wallner kruipt het intro van ‘Misguided thought’ onder mijn huid. Dat gevoel blijft. Dit komt mede door de warme stem van Yogi Lang. Zijn stem vormt een perfecte blend met de muziek en de backing vocals.

CD2
Delen van ‘Still asleep’ bezorgen mij kippenvel. Dit wordt veroorzaakt door de dromerige combinatie keyboards en snaren. Het licht poppy ‘Perfect day’ geeft een vrolijkere twist. Marc Turiaux laat een goed staaltje drummen horen; opzwepend en dynamisch. Werner Taus laat in ‘The attack’ lekkere dik aangezette basgrooves horen. Dit verandert geleidelijk met wat teder klinkende muziek. Doordat er wendingen blijven komen is ook dit nummer van begin tot eind boeiend. De titeltrack start met pianoklanken. Weer word ik geraakt, nu slechts door zang en piano. Zeker omdat Yogi met emotie zingt. Heel subtiel komen de andere instrumenten en de backing vocals er ineens bij. In eerste instantie blijven de backing vocals op de achtergrond en smelten samen met de muziek. Daarna neemt de achtergrondzang niet alleen in volume toe, maar ook in hoogte. Wat is dit geweldig. En dan te bedenken dat dit een live uitvoering is, chapeau! Er volgen nog drie super nummers. Er zijn regelmatig aangenaam veel toetsen te horen, zonder dat het bombastisch klinkt. Naast Yogi is ook Markus Jehle toetsenist. Je voelt dat de vibe in de zaal super was. Wat moet het fantastisch geweest zijn om dit in het echt te zien!

RPWL maakt van hun live shows graag een visueel spektakel. Dat is hier duidelijk ook het geval. Zonder de beelden word ik niet geheel één met het verhaal. Toch geniet ik enorm van deze live cd’s. Want RPWL weet het live gevoel op de cd’s over te brengen. Op cd 2 zelfs bijna op een sublieme manier. Hiermee voldoet RPWL ruimschoots aan mijn verwachtingen.

(92/100, Gentle art of music )

Tracklisting (CD / Vinyl):
CD1
Revelation
Swords And Guns
A Clear Cut Line
Wanted
Like To Like*
The Fisherman
Hide And Seek
Disbelief
Misguided Thought

CD2
Still Asleep
Home Shopping* (alleen op Vinyl)
Perfect Day
Terror*
The Attack
A New Dawn
Revelation Reprise
Unchain The Earth 
Hole In The Sky

*Gesproken/geacteerd

Line up:
Yogi Lang, zang en keyboards
Kalle Wallner, gitaar
Markus Jehle, keyboards
Werner Taus, bas
Marc Turiaux, drum

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ