Avatarium en The Slayerking overtuigen in de Flux

Facebookrssmail

Avatarium toert momenteel onder de noemer “Hurricans and Halos Tour” door Europa ter promotie van het gelijknamige album dat eerder dit jaar verscheen via Nuclear Blast Records. Zo staat de band op zondagavond 24 september in de Flux in Zaandam, Rockmuzine is vanzelfsprekend aanwezig om de band aan het werk te horen en waarbij de plaatjes worden verzorgd door Kick Verhaegen. Het Zweedse Avatarium bestaat sinds 2013 en in dat jaar verscheen tevens het gelijknamige debuutalbum. De opvolger ‘The Girl with the Raven Mask’ verscheen in 2015 en eerder dit jaar lag album nummer drie, getiteld ‘Hurricans and Halos’ in de schappen. Daarnaast werden er nog een twee tal Ep’s uitgebracht. De band werd oorspronkelijk opgericht door doommeester Leif Edling (Candlemass, Krux) en voormalig Evergrey gitarist Marcus Jidell. De sound van de band is een mix van, duistere, donkere riffs, gemixt met jaren zeventig rock van bands als Black Sabbath, Jethro Tull en Blue Öyster Cult. Zangeres en echtgenoot van Marcus, Jennie-Ann Smith, neemt de zangpartijen voor haar rekening waarbij een zeer gebalanceerd geheel ontstaat met de doomy passages. Ook op het derde album worden de songs nog grotendeels door Leif geschreven, maar mede door zijn drukke schema worden zijn partijen live waargenomen door bassist Mats Rydström. Het voorprogramma wordt verzorgd door het Griekse The Slayerking dat voor het eerst door Europa trekt. De band werd in 2013 opgericht en is van origine een onofficieel studioproject van zanger / bassist Efthimis Karadimas die we kennen als het brein achter de melodieuze death/doom band Nightfall. Het debuutalbum van de Grieken, getiteld ‘Sanatana Dharma’ stamt uit 2016 en kon rekenen op lovende kritieken.

Rond de klok van 8 uur trapt The Slayerking af in een vrijwel lege zaal met het nieuwe ‘Bless Those Who Weep And Sell Their Tears To Unbelievers’. Ook de volgende twee songs zijn afkomstig van het aanstaande album ‘Tetragrammaton’ dat geproduceerd werd door Avatarium gitarist Marcus Jidell. Vervolgens krijgen we twee songs van het debuut voorgeschoteld, te weten ‘Black Mother Of The Lord Of Light’ en ‘Sargon Of Akkad’. Mede door de sissende aankondigingen tussen de nummers door van frontman Karadimas krijgen de songs een extra duister sfeertje mee. Zo zijn de donkere, doom-achtige songs voorzien van de nodige progressieve, dark rock en gothic elementen. Deze zijn dan ook goed waarneembaar tijdens het eveneens nieuwe ‘Where I Saw You Last Time Bleeding (Revelation)’. Zo zijn op sommige momenten de invloeden van een band als Triptykon duidelijk hoorbaar maar waar ook de invloeden van een band als Sisters of Mercy naar boven komen drijven. Het optreden wordt vervolgens afgesloten met een sterke uitvoering van ‘Southern Gate Of The Sun’.

Na een korte ombouwpauze gaat Avatarium vervolgens van start met het eerste nummer van het nieuwste album, te weten ‘Into the Fire / Into the Storm’. Gelukkig is het gedurende de pauze wel wat drukker geworden, maar met zo’n vijftig a zestig bezoekers is het nog geen dringen geblazen. De band laat zich echter niet uit het veld slaan waarbij de set wordt vervolgd met onder meer de nieuwe nummers als ‘A Kiss (From the End of the World)’ en ‘The Starless Sleep’. Vervolgens krijgen we een akoestische versie van de Led Zeppelin klassieker ‘In My Time of Dying’ te horen waarbij het optreden wat inzakt. De zaal komt vervolgens met het wat meer uptempo ‘Girl With the Raven Mask’ eindelijk een beetje in beweging, ook nummers als ‘The Sky at the Bottom of the Sea’ en ‘Moonhorse’ dat de reguliere set afsluit gaan er goed in bij het aanwezige publiek. De koek is echter nog niet op en zo krijgen we vervolgens als toegift de nummers ‘When Breath Turns to Air’ en ‘Avatarium’ te horen. Wat we vandaag te zien kregen is een gemotiveerde band, waarbij echter een kanttekening gemaakt moet worden dat de momenten waarop zangeres Jennie-Ann het publiek toesprak wat gemaakt overkwamen, of dit te maken heeft dat de Zweedse schoonheid zwanger is van echtgenoot Jidell zullen we maar even in het midden laten. Al met al wisten beide bands vanavond te overtuigen waarbij de Grieken niet onder deden voor de Zweden. Het is echter alleen te triest voor woorden dat beide bands voor slechts een handjevol publiek moest optreden. Dat neemt echter niet weg dat de aanwezige bezoekers hebben kunnen genieten van beide bands waarbij na afloop voldoende tijd was voor een praatje en een foto met diversen bandleden.

Foto’s (C) Lick Verhaegen

Setlist Avatarium:
01. Into the Fire / Into the Storm
02. Pearls and Coffins
03. A Kiss (From the End of the World)
04. The Starless Sleep
05. Run Killer Run
06. In My Time of Dying
07. Medusa Child
08. Girl With the Raven Mask
09. Deep Well
10. The Sky at the Bottom of the Sea
11. Moonhorse

Toegift:
12. When Breath Turns to Air
13. Avatarium

Setlist The Slayerking:
01. Bless Those Who Weep And Sell Their Tears To Unbelievers
02. We Crucified the Pilgrims They Believed in You
03. Story of the Snake Who Grew Legs and Became a Lizard (Slayerking)
04. Black Mother Of The Lord Of Light
05. Sargon Of Akkad
06. Queen of Sheba Undresses Before Pulsating Chords
07. Where I Saw You Last Time Bleeding (Revelation)
08. Southern Gate Of The Sun

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ