Jared James Nichols – Black Magic

Facebookrssmail

Jared James Nichols is een Amerikaanse Gibson Les Paul Gun Slingered Bluesrocker die vooral bekend staat om zijn zeer energieke optredens en zijn “pick-less” gitaar techniek. Na zijn verhuizing in 2010 naar Los Angeles heeft hij vrij snel zijn powertrio bij elkaar gezocht na dat hij de prestigieuze Gibson Les Paul Tribute Contest en ook de Musicians Institute Most Outstanding Player Award had gewonnen. Begin 2016, Music Radar noemde Jared als een van de beste opkomende gitaristen in de wereld.

‘Black Magic’ is de opvolger van debuut album ‘Old Glory And The Wild Revival’ uit 2015 en opent met het nummer ‘Last Chance’. Hiermee laat Jared meteen horen waar hij voor staat en wat je van hem kunt verwachten. Hij is een bluesrocker pursang. De bluespurist heeft niets te zoeken in zijn discografie. Het tweede wapenfeit van de band is wat volwassener dan zijn voorganger. Dit is logisch misschien daar de band nog beter op elkaar is ingespeeld dan ten tijden van de eerste plaat. Ze hebben enorm veel optredens gedaan in de twee tussenliggende jaren.

Naast het feit dat Jared bekend staat om zijn energieke live optredens is het in de studio waar de lekkere knallende strakke bluesrock met vette gelikte en scheurende gitaarsolo’s ontstaat. Je kan gerust zeggen dat Jared James Nichols meer rockblues is dan bluesrock want de nadruk ligt duidelijk op de rock. Daarom heeft hij waarschijnlijk ook met redelijk veel rockbands getourd (UFO, Saxon, Glenn Hughes e.a.)

Is het dan zo apart of anders wat hij doet in vergelijking met de andere bluesrock bands? Nee dat denk ik niet, maar het luistert gewoon lekker weg en daarmee weet de band de interesse van de luisteraar vast te houden. En voor je het weet is het album ten einde. Er staat 10 nummers op met een gemiddelde tijdsduur van 3 minuten. Het vierde nummer ‘Honey Forgive Me’ springt er duidelijk uit en is een lekkere funky, soul bluesrocker en heeft af en toe wat weg van de lekkere oude ‘70’s soul en funk sound. Dat zou hij meer mogen doen want van het horen van zo’n nummer gaan de wenkbrauwen wel even omhoog.

De band was in 2015 en in 2016 al eens te bewonderen in ons land. Als je de kans krijgt moet je hem zeker pakken want een avondje Jared James Nichols is zeker de moeite waard. ‘Black Magic’ is verplichte kost voor iedere bluesrock liefhebber.

(75/100, Listenable Records)

Tracklist:
1. Last Chance
2. The Gun
3. Don’t Be Scared
4. Honey Forgive Me
5. Home
6. Got To Have You
7. End Of Time
8. Run
9. Keep Your Light on Mama
10. What Love

Line up:
Jared James Nichols – zang, gitaar
Erik Sandin – Bass
Dennis Holm – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ