Heidevolk – Wederkeer

Facebookrssmail

Soms krijg je wel eens het gevoel, dat je onder een steen vandaan komt. Dat gevoel had ik in 2015 tijdens het bezoek aan Wacken Open Air, toen ik de Argentijnse folkmetalband Skiltron zag. Bij thuiskomst gelijk verdiept in folkmetal en zo kwam ik ons eigen Heidevolk tegen en hun toen in het voorjaar van hetzelfde jaar uitgebrachte album ‘Velua’ sprak mij ook erg aan. En ik dacht toen, hoe kan ik deze geweldige al in 2002 opgerichte Arnhemse band nu gemist hebben ? Enfin, sindsdien staat Heidevolk op de radar. Het navolgende ‘Vuur van verzet’ had een wat meer epischer karakter. Waar Heidevolk tot en met dat laatste album gemiddeld elke 3 jaar een album uit brengt, duurt het tot hun nieuwe release ‘Wederkeer’ maar liefst 5 jaar, meerdere bezettingswisselingen zijn hier verantwoordelijk voor. Van de originele bezetting is inmiddels niemand meer over.

Opener “Hagalaz’ heeft een heftig begin met blastbeats in een vervolgens wel midtempo nummer, met geregeld semi-grunts, korte power metal-fragmenten en op het einde uptempo. ‘Drink met de goden’ is een pakkend licht uptempo nummer met een episch refrein en ook met snelle stukken. De eerste single ‘Klauwen vooruit’ is het hoogtepunt van de nieuwe Heidevolk, uptempo met geregeld wisselend ritme, fraai refrein, incl. ruige zang, geregeld middeleeuwse klanken tussendoor en heerlijk gitaarwerk tijdens het blastbeatstuk. Ook het uptempo ‘Raidho’ is een lekker klinkend nummer, hoewel dit wat anders klinkt dan de meeste nummers op dit album. Hoewel de stijl van Heidevolk zeer herkenbaar is, klinkt dit nieuwe album zeker niet als een herhaling van de voorgaande albums, er zijn meer snellere stukken te horen met blastbeats en grommende zang, geregeld hoor je pagan stukken. Minpunt is helaas het hoge aantal akoestische nummers, 4 nummers op een totaal van 12 vind ik persoonlijk teveel. Is dit het begin van een terugkeer naar meer folkachtige muziek ? De tijd zal het leren.

De nieuwe Heidevolk voldoet voor wat betreft de stevige nummers als ook productie, maar de vele akoestische nummers doen hier aan afbreuk. Mocht je je niet storen aan die akoestische nummers, dan kun je wel wat punten bij de eindscore optellen. (75/100) ( Napalm Records )

Bandleden:

Jacco de Wijs                                   –             Vocals

Daniel Wansink                               –             Vocals

Koen Vuurdichter                           –             Guitars

Mat van Baest                                –             Guitars

Rowan Roodbaert                          –             Bass

Kevin van den Heiligenberg         –             Drums

Tracklist:

1                 Hagalaz

2                 Drink met de goden (Walhalla)

3                 Klauwen vooruit

4                 Schildenmuur

5                 De strijd duurt voort

6                 Oeros

7                 Wederkeer

8                 IJzige nacht

9                 Raidho

10              Ver verlangen

11              Holda

12              Zomervuur

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ