Darrel Treece-Birch – Healing touch

Facebookrssmail

Als kind leerde Darrel Treece-Birch piano spelen. In de jaren daarna werd hij geïnspireerd door bijvoorbeeld Oxygene, Equinox en Vangelis. Als tiener kocht hij zijn eerste synthesizer. Voor de kenners: Korg DW6000. Door o.a Marillion, Yes en Genesis kreeg Darrel belangstelling voor prog-rock. Hij is toetsenist voor de melodic hard rock band TEN en de prog-rock band Nth Ascension. ‘Healing touch’ is Darrel’s 3e soloalbum. Op dit instrumentale album hoor niet alleen prog rock. Maar ook atmosferische invloeden en Ambient. Bij deze laatste stijl wordt er min of meer geëxperimenteerd met allerlei synthesizer geluiden. Hiermee worden soundscapes, een soort landschappen van geluiden, ontworpen. Deze soundscapes, en het gevoel dat ze opwekken, zijn ze bijna belangrijker dan de uiteindelijke compositie van een track.

De rustige sferische klanken van ‘God’s Prescription’ hebben direct een ontspannende werking. Je hoort klanken van een fluit en heerlijk langzaam bespeelde toetsen. De ritmische toevoegingen zijn zacht en teder, zodat het sferische en ontspannende gevoel blijft. Langzame opbouw naar een wat hoger volume en tempo. Maar de rustige flow blijft. ‘Licht pittig’ gitaarspel en wat slagwerk zorgt voor een prima afwisseling terwijl de harmonie blijft. De rust keert terug. Er zijn meerdere laagjes toetsen, waaronder piano. Deze laagjes vormen een prima blend. Het geheel is goed verdeeld over de boxen.

In ‘Cast it Out’ is de elektronische kant wat meer aanwezig. Ongemerkt zijn er best wat laagjes over elkaar. Toch zorgt de muziek voor een chill-out sfeer. De rockende delen vormen een tegenpool. Maar de balans blijft. De diverse geluidjes voel je bijna heen en weer lopen in de boxen. ‘Fruits of the Spirit’ start met het geluid van een windgong en stromend water van een riviertje of beekje. Weer hoor je allerlei details. Zelfs na een paar keer luisteren hoor je nieuwe dingen. Langzaam loopt het tempo op naar mid-tempo. De extra geluiden zijn niet alleen door de toetsen gemaakt. Zo af en toe laat Darrel een slag op de cimbalen horen. Het einde wordt weg gedraaid maar dat past wel.

‘The release’ heeft een ritmische start. De melodie is op de achtergrond. Daar weer achter zijn diverse geluidjes verstopt. Je moet dus goed luisteren om alles te horen. Hierbij hoor je enkele slagen op de drums en/of cimbalen. De sfeer is mysterieus. Toch is het aantal details amper te tellen. Het ritme blijft hetzelfde. Maar het herhalende ritme is door alles wat je hoort absoluut niet overheersend. Deze track lijkt weg te sterven, maar eindigt verrassend. Als er één intro heerlijk rustig is, dan is het wel die van ‘God’s medicine’. Je hoort een fantastische, mystieke mix van toetsen en gitaar. Dit fenomenale brokkelt na een tijdje een beetje af. Maar dan voel je dat deze track gaat eindigen, en daarmee ook de CD.

Dit is een one-man album. Ook het artwork en het mixen e.d. is door Darrel gedaan. Hij heeft alle instrumenten zelf bespeeld. Een deel van het ritme komt vast onder de toetsen vandaan. Maar het is duidelijk te horen dat er regelmatig echte drums en cimbalen aan te pas komen. Diverse tracks worden op het eind weggedraaid, maar dat mag binnen deze sfeer. Sommige wendingen verlopen zo geleidelijk dat je ze amper in de gaten hebt. ‘Healing touch’ is geen echte ontspannings-cd. Maar ‘Healing Touch’ heeft wel deze uitwerking. Een betere titel had Darrel niet kunnen kiezen. Door de Ambient, met al zijn facetten van allerlei gedetailleerde geluidjes, laat Darrel de wereld om je heen vergeten. Hij creëert als het ware een fictieve wereld, en neemt je mee op reis. Laat je mee voeren en geniet van al het moois dat Darrel gecomponeerd heeft.

(79/100, Melodic Revolution Records)

Track list:1 God’s Prescription
2 From the Mouth
3 Cast it Out
4 Re-Boot
5 The Fruits of the Spirit
6 The Stand
7 The Relase
8 The Expanse
9 No Fear Here
10 God’s Medicine

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ