Groundbreaker – Soul To Soul

Facebookrssmail

Groundbreaker is een van de vele projecten op het label Frontiers Music s.r.l. Dit project is gemaakt rondom FM-leadzanger Steve Overland. ‘Soul To Soul’ wordt het tweede album wat deze ”groep” uit gaat brengen. Alessandro Del Vecchio zal ook, net als op de eerste plaat de productie verzorgen. 

Overland en Del Vecchio worden qua songwriting op ‘Soul To Soul’ bijgestaan door  Stefano Lionetti (Lionville), Pete Alpenborg (Arctic Rain), Jan Akesson (Infinite & Divine) en Kristian Fyhr (Seventh Crystal). Die spelen echter niet op het album, de volgende namen doen dat wel: Sven Larsson (ex-Street Talk) op gitaar, Nalley Pahlsson (ex- Vindictiv, Therion) op de bas, Herman Furin (Work of Art) op drums, en Alessandro Del Vecchio op keyboards. Steve Overland neemt uiteraard de zang voor zijn rekening en is als leadgitarist te horen op ”Wild World”, wat overigens geen cover is.  

Om dan gelijk maar met de deur in huis te vallen, een album van Groundbreaker zou ook zomaar onder de naam FM uitgebracht kunnen worden. Het heeft heel veel van de band weg. Zeker met de herkenbare vocalen van Overland, waar overigens nog steeds helemaal niet op aan te merken valt. Deze man zijn stem blijft van topniveau. Het enige wat ik zo opmerk is dat het keyboard wat aanweziger is dan op de meeste FM-albums en tegelijk klinkt het wat heavier.  

Hiermee wil ik niks afkraken, want de laatste albums van die groep zijn zeer solide. Dat is deze ‘Soul To Soul’ ook. Het staat vol met zeer pakkende melodische rockmuziek. Meezingbare refreinen die op sommige nummers worden bijgestaan door een erg fijn gitaarsolo.  

Is er dan geen enkel écht minpunt te vinden? Helaas is dat wel het geval, hij is maar klein, maar daardoor niet minder opvallend. Tijdens het nummer ‘Carrie’ gaat er even wat mis in de mix en is duidelijk te horen dat de autotune dit tevergeefs probeert te fixen. Dat vind ik dan toch wel weer vreemd, aangezien Overland een autotune nog helemaal niet nodig heeft, elke zanger heeft wel eens een minder moment. Was er geen tijd meer voor een nieuwe take van de zangpartij? Buiten dat is ‘Carrie’ wel een goed voorbeeld van zo’n catchy refrein wat zeker tijdens een concert makkelijk meegeschreeuwd kan worden door de fans.  

Hoogtepunten zijn de nummers die net wat beter blijven hangen. Voorbeelden hiervan zijn ‘Captain Of Our Love’, ‘There’s No Tomorrow’. De eerste is een melodische power ballad die een refrain heeft wat nog dagen in je hoofd blijft hangen. Laatstgenoemde neemt je helemaal terug naar de 80’s door de synths die de boventoon voeren in het nummer. In datzelfde nummer zit tevens een gitaarsolo die je niet gelijk op zo’n manier verwacht bij de rest, maar misstaat allesbehalve.  

We moeten wel stellen dat dit nieuwe ‘Soul To Soul’ geen ”groundbreaker” van een album is, maar solide is hij zeker wel. Het is niks nieuws, het is wat we van Overland mogen verwachten. Enige grote misser is dat moment tijdens ‘Carrie’. Ook zijn er wat nummers die wel lekker wegluisteren, maar buiten dat niet zo gek veel doen. Al met al, solide werk met een paar hele fijne nummers. (75/100) (Frontiers Music s.r.l.) 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ