Drifting Sun – Twilight

Facebookrssmail

Drifting Sun is een prog rock band uit Engeland. Deze studioband heeft een eigen geluid, dat loopt van theatrale naar atmosferische invloeden in zang en muziek. Mathieu Spaeter is de nieuwe aanwinst. Prog liefhebbers kennen deze gitarist van zijn samenwerking met o.a. Franck Carducci. Mathieu heeft alle gitaarpartijen op het album ‘Twilight’ gespeeld.
 Als eerste hoor je de titeltrack. Deze start met enkele tonen van het keyboard en de hoog gezongen woorden:

“In the beginning there was dark….”

Dit zorgt voor een gave start. Zang en muziek zitten complex in elkaar. De eerste wendingen verlopen vloeiend. Maar dan volgt er een verrassende transitie. Het lijkt bijna een nieuwe track. Dit is geweldig gedaan! Een aantal wendingen later hoor je het heldere geluid van een xylofoon. Dit past er goed bij. De meerdere hoge stemmen worden optimaal verdeeld over de boxen. Het gitaarspel van Mathieu is fantastisch. De vocalen zingen tegen elkaar in, maar de harmonie wordt niet aangetast. Er zijn volop contrasten tussen de hoge keyboard tonen van Pat Sanders en de bas van Manu Michael. Verschillende onderdelen komen terug. Zoals de xylofoon geluiden en de meerstemmige hoge zang. Prachtig sferisch einde!

Het eerste deel van ‘Mystery of Lies’ raakt me direct, vooral door het gitaarspel. Wat een aanwinst is Mathieu toch! Op de achtergrond hoor je diverse laagaanhoudende tonen van de toetsen. Het eerste deel van de tekst wordt verteld. De opbouw naar meer rock is geleidelijk. Dit licht rockend stukje klinkt iets aan de zachte in vergelijking met het intro. Ineens is er een kalm, akoestisch stuk. Dit vormt een gaaf contrast. Weer is de meerstemmige zang van Peter Falconer prima verdeeld over de boxen. Hij heeft een mooie, heldere stem. Bovendien heeft hij een hoog bereik. De terugkeer naar de rock is plotseling; kort maar krachtig. De opbouw naar het einde is eveneens zeer goed. Dat komt deels doordat drummer Will Jones zijn cimbalen zachtjes en met precisie laat rinkelen.

‘Soldiers’ zit vol aangename verrassingen. Er is zoveel te horen aan de muziek alleen, dat je in eerste instantie er amper aan toe komt om naar de tekst te luisteren. Wat een veranderingen en tegenstellingen in één track. Niet bombastisch, wel zeer proggie. Chapeau! Hierbij houdt Drifting Sun de balans in het oog. Ook in de volgende nummers creëren ze regelmatig een spanningsveld. Komt er wel een (onverwachte) wending of niet? Over het algemeen komt er best veel op je af, al is ‘Remedy’ iets rustiger van karakter. Tot slot ‘Remain’, ook nu is de opbouw ingewikkeld. Deze fantastische track eindigt met een fade-out, maar dat mag hier.

De tegenstellingen zitten niet alleen in de tekst, ook in de muziek zijn er volop tegenstellingen. Rockende delen worden afgewisseld met akoestische of sferische delen. Bovendien zijn er contrasten tussen hoog en laag. Hier doorheen zijn er soms details toegevoegd. Dit zorgt voor een complexe structuur, waarbij je veel te luisteren hebt. Toch is de toegankelijkheid gebleven. Alles is met zorg samengesteld. Door de complexe structuur duurt wel even voordat je de teksten (her)kent. Het woord Twilight loopt als rode draad door het album en komt regelmatig terug. Er zijn meerdere dingen die (gedeeltelijk) terug keren. Zoals het geluid van een xylofoon, en enkele aanslagen op piano. Dit zorgt voor eenheid. Je hoort nog steeds de ‘Drifing Sun-sound’. Maar met Mathieu erbij, lijkt er wel een nieuwe dimensie aan toegevoegd te zijn. Met ‘Twilight’ hebben ze zichzelf weer weten te verbeteren.

(90/100, Eigen beheer)

Tracklist:
1 Twilight (the other side of life) – 9.25
2 Wings of Hope – 5.12
3 Mystery of Lies – 5.45
4 Soldiers – 7.23
5 Summer Skies – 10.48
6 Remedy – 5.15
7 Outside – 5.24
8 Remain – 8.10

Line up:
Peter Falconer – zang
Mathieu Spaeter – gitaar
Pat Sanders – keyboards
Manu Michael – bas
Will Jones – drum

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ