De bijna vergeten klassieker: Jaguar – Power games

Facebookrssmail

We schrijven de begin jaren ’80 en de vloedgolf van NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal)-bands raast over West-Europa. De stortvloed aan bands en album-releases is bijna niet bij te houden.
1 Van die bands is Jaguar. Zij hebben al enkele demo’s en singles op hun naam staan, als in ’83 hun album ‘Power games’ uitkomt. Afgezien van de niet bepaald fraaie hoes, slaat het album in als een bom. De verwachtingen voor het volgende album zijn hoog gespannen, maar dat album wordt een enorme teleurstelling door de omslag naar een behoorlijk andere stijl en al snel is het voorbij voor Jaguar.

Tegen de eeuwwisseling komt er weer beweging in het Jaguar-kamp en in de loop der jaren verschijnen er 3 studio-albums en een live-album, maar helaas blijft Jaguar toch min of meer aan de zijlijn opereren. Helaas is de knotsgekke zanger Jamie Manton gestopt, bandleider en gitarist Gary Pepperd was zelfs enige tijd geëmigreerd naar Zweden, nu is het afwachten of Jaguar ooit nog weer echt van zich zal laten horen.

‘Power games’ opent met ‘Dutch connection’, een regelrecht speedmetal nummer, gewijd aan hun innige band met Nederland waar begin jaren ’80 al flink wat opgetreden wordt. De stijl op dit album is een mix tussen heavy metal en speedmetal met veel fraai scheurend gitaarwerk van Gary Pepperd, flink pompend baswerk en stevig hakkend drumwerk. Het geheel komt soms dicht in de buurt van Motorhead. Mede door de zeer goede productie, zeker voor die tijd, heeft het album de tijd heel goed doorstaan en is het nog steeds een genot om naar te luisteren.

Na elke speedsong komt qua tempo een trager nummer, hetgeen het album een lekker afwisselend karakter geeft. Enkele andere opvallende nummers zijn ‘The fox’, weer zo’n heerlijke speedsong, ‘Master game’ welke opent als een fraaie ballad om halverwege om te slaan in een snelle beuker om weer te eindigen als de ballad, de snelle bijna thrasher ‘Prisoner’ met en geweldige solo en de afsluiter ‘Coldheart’ met ook weer zo’n heerlijke riff.

Oldschool en speedmetal metalfans welke dit album nog niet kennen, kan aangeraden om hier maar eens naar te gaan luisteren, de mensen welke dit album al kennen zullen waarschijnlijk graag weer eens gaan luisteren naar deze bijna-klassieker.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ