Joost Maglev – Unleaded Blood Plus

Facebookrssmail

Joost Maglev (1976) is een Nederlandse multi-instrumentalist, songschrijver en producer die begon met opnemen van eigen werk in 2002. Dat resulteerde in een EP met de titel ‘Prelude’. Zijn inspiratie haalde hij vooral uit de muziek van de Japanse poprock-artiest Gackt. Dit gaat zelfs zó ver dat voor z’n demo album ’Voluntary’ Gackt’s stijl compleet geëvenaard wordt en diens fans omarmen Joost Maglev. Ze willen meer…. 

Tussen 2005 en 2008 bedenkt Maglev de muziek voor het album ‘Unleaded Blood’, waarop hij wederom een blauwdruk van z’n Japanse muzikale held is: rocknummers met metal en industrial invloeden die vooral popeigenschappen bevatten. Geen regelrechte kopieën, maar eigen composities.

Omdat de totstandkoming van de plaat een langdurig proces was pikte een inmiddels nieuw opgestane schare Gackt-fans Maglev’s muziek niet en hij werd van plagiaat beschuldigd en zelfs met de dood bedreigd! Gevolg: afnemend zelfvertrouwen en project ‘Unleaded Blood’ belandde in de ijskast.

Nu, 2020, wordt de muziek van ‘Unleaded Blood’ (nrs 1 t/m 6) alsnog uitgebracht, zij het in een geremixte versie die aangevuld is met een aantal bonustracks om er een volwaardig album van te maken. Voor het artwork tekent, letterlijk en figuurlijk, kunstenares Charissa van der Vlies, die de creativiteit van Joost Maglev vertaalt in de kleurrijke tekeningen van het cd-boekje.

Genoemde creativiteit knalt met openingstrack ‘Artemis’ vol uit de speakers, een progrock/metal nummer dat niet beter gekozen had kunnen worden om de plaat mee te beginnen. Meteen vallen de technisch verbluffende vaardigheden van gitarist Sebas Honing op middels een tweetal loepzuivere solo’s. Duidelijk is dat de man van z’n passie zijn beroep heeft gemaakt, getuige de vele studio- en bandervaringen die hij op het cv heeft staan, waaronder de band Equisa die een basgitarist heeft met de naam Joost Maglev. En zo is de cirkel weer rond…

Vanaf track 2 vliegt de cd alle kanten op: pop, rock, prog, ballads en zelfs een ska nummer (dat uit de toon valt, maar wel gedurfd is!) wisselen elkaar af.

‘Cylia’ is duidelijk beïnvloed door The Gathering’s Anneke van Giersbergen periode, met wéér dat mooie gitaarwerk, net zoals in het prachtig opgebouwde ‘Dimensions’ dat met z’n meer dan 8 minuten mijn absolute favoriet van de plaat is. En over The Gathering gesproken: ‘Phantom’ is een rustige track die op het album ‘How To Measure A Planet’ niet misstaan zou hebben.

Mocht het tot een single komen dan is bonustrack ‘Pacifica’ (al ooit eerder op single uitgebracht) de perfecte keuze wat mij betreft. Een Dream Theater achtige poprocker die opent met een strakke riff en waarvan de zang zelfs iets weg heeft van James LaBrie.

Enige minpuntje is in sommige nummers de wat tegenvallende zang van Joost Maglev die niet overal genoeg kracht uitstraalt, maar een kniesoor die daar op let. In drie van de bonustracks is de zang van de Nederlandse zangeres Scarlet Penta te horen, een welkome afwisseling.
Al met al is ‘Unleaded Blood Plus’ een prima, sterk afwisselend album en laten we na al die jaren hopen dat de negatieve benadering van Maglev’s muziek door jaloerse Gackt-fans definitief tot het verleden behoort! (75/100) (Independent)


Muzikanten:

Joost Maglev
Frank Basile-drums
Jurriaan Berger-keys
Sebas Honing-gitaar
Lori Linstruth-gitaar
George van Olffen-piano
Scarlet Penta-zang
Ywe van der Pol-drums
Nik Reitsma-drums

Tracks:

Artemis
What you could be
Cylia
Caramel
Gaps
Dimensions
Pacifica
Portia
Rival
Phantom
Summers-episode II

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ