Y & T rockt als vanouds in Gebr. de Nobel

Facebookrssmail

Donderdag avond 19 oktober waren de Amerikaanse hardrockers van Y & T weer terug in de Gebr. de Nobel in Leiden. De band gaat nog steeds jaarlijks op tour en doet steevast Nederland aan voor een optreden. Zo stond de band op de kop af 2 jaar en 2 dagen geleden ook in één van de gezelligste zalen in de regio, Gebr. de Nobel dus. Dit jaar komt Y & T niet voor 1 show naar Nederland maar voor maar liefst 4 optredens in ons kleine kikkerlandje. Vooraf werd dan ook de vraag gesteld of dit niet wat te veel van het goede zou zijn. Als voorprogramma op deze avond diende het Engelse Voodoo Vegas, een band die al eerder met Y & T op tournee was.

De hardrock band Voodoo Vegas is ontstaan in het Engelse Bournemouth en in 2013 verscheen de debuutplaat ‘The Rise Of Jimmy Silver’. In 2016 verscheen de EP ‘Hypnotise’ en datzelfde jaar bracht de band een live album genaamd ‘Freak show candy floss’. Voodoo Vegas opent met de nummers ‘Backstabber’ en ‘Resolution’, nummers die vrij recent zijn en enigszins gelikt klinken. Zanger Lawrence Case nodigt het publiek uit om in de zaal te komen maar het publiek wil nog niet echt loskomen en bekijkt op “veilige” afstand vanaf het bordes en hangt rond bij de bar. Gaandeweg de show komen er oudere nummers aan bod en wanneer Lawrence zijn mondharmonica pakt en het intro van ‘Ferry Song’ speelt komt er beweging bij de toeschouwers. De nummers van de debuutplaat hebben een wat rauwer randje en staan als een huis en Voodoo Vegas scoort beduidend beter met deze nummers. Onder aanvoering van frontman Lawrence Case brengt de band een energiek oogende show en is de band qua genre en show de juiste opwarmer voor het hoofdmaal. De lekkere afsluiter ‘King Without A Crown’ maakt nog eens duidelijk waartoe de band in staat is.

En dan Y & T. De Amerikaanse hardrockband, oorspronkelijk opgericht in 1974 onder de naam Yesterday and Today, brak door na de naamsverandering met het album ‘Earthshaker’ uit 1981. Twee minstens zo sterke albums, ‘Black Tiger’ (1982) en ‘Mean Streak’ (1983), zette de band op de Europese kaart. De koerswijzing naar wat meer commercieel getinte rock deed het goed in de Verenigde Staten waar de band zo’n 4 miljoen platen verkocht. Zanger / gitarist Dave Meniketti en zijn mannen starten de show meteen met de kraker ‘Black Tiger’ waarna het wat populaire ‘Lipstick And Leather’ het verhaal van Y &T in twee nummers verteld. Lekkere rockers als ‘Straight Thru the Heart’, “Dirty Girl’, waarin de gitaristen John Nymann en Dave Meniketti om beurten fijne solo’s weten te produceren, en ‘Mean Streak’ volgen voordat het gaspedaal even wordt losgelaten. Met ‘Lay Me Down’ en ‘Storm’ volgen twee nummers van Dave Meniketti’s solo albums, nummers die aanzienlijk minder worden ontvangen door het publiek in de mooi gevulde zaal van Gebr. de Nobel.

Wanneer Dave de ballad ‘Winds of Change’ aankondigt staat hij even stil bij de gevallen krijgers van het eerste uur: bassist Phil Kennemore die overleed in 2011, drummer Leonard Haze die in 2016 het leven liet en gitarist Joey Alves die in maart dit jaar de strijd moest staken. De bijna 64 jarige Dave Meniketti is niet te stoppen en heeft een sterk team om zich heen geformeerd. De band speelt zo’n beetje alle klassiekers uit de jaren ’80 waarbij Dave na al die jaren nog steeds blaakt van het enthousiasme. De geweldige interactie met het publiek blijkt uit het feit dat de band op verzoek het nummer ’25 Hours A Day’ van het debuutalbum ‘Yesterday and Today’ uit 1976 deels speelt. Natuurlijk ontbreekt de hitsingle ‘I Believe in You’ niet en ook krakers als het commercieel getinte ‘Summertime Girls’ en de snelle rocker ‘Squueze’, waarbij gitarist John Nymann de vocalen voor zijn rekening neemt, ontbreken niet. De reguliere set wordt beëindigt met het nummer ‘I’m Coming Home’ van het album “Facemelter’ uit 2010.

Voor de toegiften trekt Y & T wederom alle registers open, ‘Let Me Go’ en ‘Go for the Throat’ gaan vooraf aan drie klassiekers op rij. ‘Midnight in Tokyo’, ‘Rescue Me’ en het geweldige ‘Forever’ besluiten een geweldige rock avond. Het publiek keert tevreden huiswaarts. Y & T rockte als vanouds in Gebr. de Nobel.

Foto’s (C) Eus Straver

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ