Arabs in Aspic – Syndenes Magi

Facebookrssmail

Arabs in Aspic werd zo’n 20 jaar geleden opgericht in het Noorse Trondheim. Ze laten niet alleen de zwaardere gitaren horen, maar ook de 12 snarige akoestische gitaar komt aan bod. De toetsen zijn ruim vertegenwoordigd. Natuurlijk is er volop ruimte voor bas en drums/percussie. Hiermee creëren ze breed uiteen lopende tracks. Waarbij hun inspiratie komt van bands als Pink Floyd, Uriah Heep, King Crimson en Black Sabbath.

De eerste klanken van de titeltrack zijn zacht en klinken bijna verlegen en timide. Door de bijzondere sound ben ik meteen één en al oor. De verlegenheid maakt plaats voor 70’s rock. Er is een goede balans tussen toetsen en snaren. De drums maken het compleet, dit klinkt echt lekker. De Noorse zang versta ik niet. Maar de meerdere vocalen zijn in harmonie met de muziek, die nu weer wat rustiger is. Zoals verwacht wordt de rock weer zwaarder, soms zelfs bombastisch, dan wel onrustig, maar nergens gaat ‘Arabs in Aspic’ over de schreef. Diverse wendingen volgen in een heerlijk lang instrumentaal stuk. Er is een breed spectrum van volume en tempo. Bovendien zijn er diverse laagjes over elkaar. Vlak voor het einde komen elementen van het eerste stuk terug. Dit is een gecompliceerde maar zeer goed opgebouwde track.

Ook ‘Mörket 2’ kent een voorzichtige start, maar wel anders dan de titeltrack. De klanken van de Noorse zang en de kleur van de stemmen sluiten naadloos aan bij de muziek. Met vlagen zweeft het geluid van de ene naar de andere kant van de koptelefoon. Even is er en kakofonie van elektronische klanken, die op de grens zit van wel of niet te veel. Langzaam wordt dit minder intens. Apart maar fantastisch slot.

Akoestisch gitaarspel zorgt voor warme klanken bij aanvang van ‘Mörket 3’. Langzaam komen er een paar laagjes muziek en zang bij. De power blijft nog achterwege. Daarmee toont ‘Arabs in Aspic’ hun veelzijdigheid. Want ook hiermee weten ze mij te boeien. Zo nu en dan worden tempo en volume omhoog gestuwd. Maar steeds weer valt dit terug. De ene keer na enkele seconden, de andere keer blijven volume en tempo langer hoger. Zo is het steeds een verrassing wat er op je af komt. Vooral de zachte elektronische, experimentele klanken zijn verrassend. De oorsprong van deze geluiden is nauwelijks te achterhalen. Maar dat is niet belangrijk. Het geheel klinkt bijna bizar, maar dan wèl in de goede zin van het woord. Doordat tempo en volume langzaam toe nemen ontstaat er een spanningsveld: Wel of geen explosie van muziek? De explosie komt er niet, toch is de wending verrassend. Alsof er geen bombastische en bizarre wendingen geweest zijn, krijgt deze laatste track een heel kalm eind.

‘Syndenes Magi’ telt slechts drie tracks. Maar ze zijn wel bijzonder! Daarom is dit album uitermate geschikt voor progheads die van excentrieke elementen en veel onverwachte wendingen houden.

(84/100 , Black Widow Records/Crispin Glover Records)

Track list
1 Sydenes Magi -12.21
2 Mörket 2 – 9.43
3 Möket 3 -20.20

Line up:
Jostein Smeby: gitaren en zang
Stig Jørgensen: toetsen en zang
Erik Paulsen: bas en zang
Eskil Nyhus: drum

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ