Cirrha Niva – For moments never done

Facebookrssmail

De Nederlandse prog metalband Cirrha Niva werd zo’n 26 jaar geleden opgericht in Den Bosch. Om het tienjarig bestaan van het album ‘For moments never done’ te vieren verschijnt er op 13 september een speciale limited editie LP. De songteksten op ‘For moments never done’ waren persoonlijk voor zanger van de band Legrand.  Voor hem was het een vorm van therapie. In plaats de op geschreven ellende te verbranden, gebuikte hij dit als songteksten. Toch is het geen conceptalbum.

‘The Fooling’ gaat over de nare jeugd van Legrand. Je hoort een telefonische noodoproep en chaotische muziek. Ondertussen hoor je paniek in een kinderstem, en een diepe schreeuw van gastvocalist Robin de Groot. Legrand zingt zijn woorden op krachtige wijze. Dit vloeit over naar een rustiger stuk. Nu zijn de woorden van Legrand duidelijker te verstaan.

De vrouw aan de telefoon herhaalt een paar keer: “The police are on their way, oke?” Na een tijdje zegt het kinderstemmetje: “Mama, the police are coming”. Je zal toch maar zo’n jeugd hebben gehad, brrr.. Kippenvel… keer op keer. Gelukkig staan de teksten op de binnenhoes, want tijdens het strak gespeelde stuk is de zang moeilijk te verstaan. Hier zijn de woede en frustratie van Legrand bijna voelbaar. De gestapelde stemmen, die slechts zo nu en dan te horen zijn, geven nog wat extra’s. Op het laatst hoor je nog een stukje van het telefoongesprek. De monotone toon waarmee deze openignstrack wegsterft is subliem gekozen!

‘Framed’ heeft een kalme start, zonder drums, dit maakt me nieuwsgierig naar wat er verder komt. Dit blijken gave, strak gespeelde stukken te zijn waarin de drums volop te horen zijn. Het geluid van wat lijkt op strijkers zit er later in verweven. De tempo-en volumewisselingen vloeien in elkaar over. Er zijn ook plotselinge transities, ook deze zijn zeer goed. De opbouw naar het einde is mooi en strak. Het gitaarspel is veelzijdig, dit is zowel meeslepend, gillend of juist zwaar bespeeld. In ‘Running From The Source’ is dit zelfs sprankelend. Bijzonder voor een prog metal band. Toch is en blijft alles in harmonie met elkaar.

‘Self-Chosen’ start met onweer en een behoorlijke bak power in de muziek. De snaren zijn met vlagen strak en zwaar bespeeld. Weer hoor je allerlei emoties in de stem van LeGrand. ‘Self Chosen’ gaat over een vriend die besloten heeft om uit het leven te stappen. De woorden zijn niet allemaal makkelijk te verstaan.  Vooral als je (op de binnenhoes) meeleest met de tekst hakken de woorden “Never thought it would be self chosen” er best wel in.  Na een stuk vol onrust is het instrumentale stuk rustig. Onweer.. stilte, dan af en toe wat ‘gerommel’. Daarna weer de stilte. Het blijft even stil, terwijl de cd nog niet is afgelopen. Deze stilte benadrukt de stilte die iemand achter kan laten.

 “Less is more”, zelden is dat zó van toepassing geweest als hier.

Deze zeven tracks zijn gecompliceerd, maar zitten fantastisch in elkaar. Rustigere delen worden afgewisseld met een lekker portie metal, die vast ook bij prog rock liefhebbers in de smaak zal vallen. Zoals eerder gezegd is het gitaarspel gevarieerd, dit wordt prima ondersteund door bas en drums. Al moet ik wel zeggen dat de drumvellen vrij strakgespannen zijn, wat soms ten koste gaat van de dynamiek.  Zo mist de kleur van het slagwerk in het meeslepende ‘Spring Before Winter’ wat warmte. Legrand geeft zich helemaal. Met zijn veelzijdige stem legt hij veel emotie in de nummers. Heel terecht dat juist dit album op vinyl uitkomt. Dit doen ze in eigen beheer, met wereldwijde distributie. (90/100) (Eigen beheer)

Tracklist:

 1. The Fooling
2. Dreamon
3. Framed
4. Running From The Source
5. Golan Heights
6. Spring Before Winter
7. Self-Chosen

Line up ten tijde van ‘For Moments Never Done’

Rob Willemse – Gitaar
Tommy White – Drums
Carlo Heefer – Gitaar
Daniël Huijben – Bas
Legrand – Zang

Gastmuzikanten:

Robin de Groot – Grunts en schreeuw in The Fooling
Manda Ophuis – Backing vocals in Dreamon
Joost van den Broek – Keyboards in Framed, Running From The Source & Spring Before Winter
Yuval Kramer – Gesproken woorden in Golan Heights
Bouke Visser – Saxofoon in Spring Before Winter

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ