Sixx:A.M. – The Heroin Diarries Soundtrack, 10th Anniversary Edition

Facebookrssmail

‘The Herion Diarries Soundtrack’ van Sixx:A.M. was het debuut album van de band, en werd gereleased in 2007. Nu brengt de band het album opnieuw uit in een nieuw jasje. Nicki Sixx verteld met het album een verhaal over verslaving. In 1987 werd hem dit bijna fataal gedurende de opnames van het Mötley Crüe album ‘Girls Girls Girls’ en de daarop volgende tournee. ‘The Herion Diarries Soundtrack’ is dan ook een bijzonder album en een inspiratie voor velen die worstelen met verslaving. Het album is een sountrack bij een boek, wat zijn verhaal nog verder uitdiept, dat maakt het extra bijzonder. Het album verdient dan ook met recht een viering van het tien jarig bestaan met een speciale uitgave.

Voor hen die niet bekent zijn met Sixx:A.M. of het album ‘The Herion Diarries Soundtrack’ dan nu een volledige review van het album. Als je verwacht de rockende vibes van Mötley Crüe te horen, dan zal je al snel teleurgesteld raken. Dit album omvat veel meer duisternis en theatrale klanken. Het is puur en ongepolijst en vooral tekstueel maakt het indruk. Album opener ‘X-mas In Hell’ brengt op een verhalende lijn direct het onderwerp duidelijk naar voren. Daarmee wordt duidelijk dat dit album meer is dan een verzameling van liedjes, maar een verhaal, een vertolking van een dagboek. Het opvolgende ‘Van Nuvs’ begint heel rustig met de emotie op de voorgrond. Het is in de rustige stukken dat je de pijn van Nicki Sixx bijna voelt. De opbouw van het nummer is ijzersterk. De vertolking van het verhaal met de vocalen van James Michael is werkelijk fenominaal. De theatrale aspecten die de backing vocals meenemen, maar ook de subtiele inbreng van de toesten versterken het nummer enorm.

In ‘Life Is Beautiful’ ligt de nadruk meer op rockende gitaren van DJ Ashba. Ook de baslijnen van Sixx komen meer naar voren. Het nummer kent een lekker tempo, met wederom geweldige teksten die op krachtige wijze gebracht worden. Speelse ritmes, rauwe gitaren hoor je in ‘Pray For Me’. Het nummer heeft iets vrolijks, ondanks het sombere thema. Het theatrale heeft iets Muse achtigs. Als je nog niet overtuigd was van de kracht van dit album, dan raak je dat bij dit nummer. Wat een wereld muzikanten, wat een goede combinatie en wat een tof nummer is dit! ‘Dead Man’s Ballet’ is ook zo’n voorbeeld van een goed gekozen titel en een uiterterst subtiele uitvoering van het verhaal. De toetsen zijn een perfecte aanvulling op de chaotische stukken. De theatrale uitvoering, de tempowisselingen, alles is in balans. De tekst is wederom fenominaal en wordt fantastisch gebracht. De pijn, de chaos het is bijna alsof je in een musical zit.

‘Heart Faillure’ wordt weer op een verhalende manier geïntroduceert, waarna de solerende gitaar van DJ Ashba je meeneemt in de richting van lekker rockende riffs. Deze overgangen zijn fantastisch. Het totaal geluid is vol en een beetje chaotisch wat het dan weer apart maakt. De opbouwende solo in de break is als kers op de taart ronduit heerlijk. Het gevoelige ‘Girl With Golden Eyes’ staat twee keer op het album. De eerste keer in de originele vorm, en als afsluiter nog een keer in een nieuw jasje als afsluiter. Hierbij wordt wel duidelijk hoe goed de oorspronkelijke versie was, en de tweede versie draagt dan ook niet veel bij aan het album.
‘Life After Death’ is de oorspronkelijke album afsluiter. Het nummer kent een vette, chaotische vibe. De verhalende lijn wordt weer op een heerlijke manier gebracht en krachtig ondersteunt door de solo’s van DJ Ashba. Met ‘Life After Death’ sluit men het verhaal op passende wijze af.

Naast ‘Girl With Golden Eyes’ worden ook ‘Life Is Beautiful’ en ‘Accidents Can Happen’ in een nieuw jasje gestoken. Bij de laaste betekent dit een iets voller geluid, en wat meer pit. Echter was het al een top album en zijn de nieuwe releases niet direct een reden om het album aan te schaffen. Deze review is dan ook meer voor een ieder die ‘The Heroin Diarries Sountrack’ nog niet kende. Aanschaffen die hap, want dit is zo’n album wat in je collectie thuishoort of het nu het origineel is of de 10th anniversary edition.

(85/100, Eleven Seven Music)

Tracklist;
• X-Mas In Hell
• Van Nuvs
• Life Is Beautiful
• Pray For Me
• Tomorrow
• Accidents Can Happen
• Intermission
• Dead Man’s Ballet
• Heart faillure
• Girl With Golden Eyes
• Courtesy Call
• Permission
• Life after Death
• Life Is Beautiful 2017
• Accidents Can Happen 2017
• Girl With Golden Eyes 2017

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ