Vandale – KanNieBale

Facebookrssmail

In 1981 luisterde ik naar het debuut album van het Limburgse Vandale ‘Schandale’. De stevige hardrock met Nederlandse teksten waren geweldig en op mijn zolderkamertje zat ik mee te brullen: “Ach rot toch op met je stomme kop….” en van die “Hippies” in ‘Geitenwollensokkenrockers’ krijg ik nog steeds pijn in mijn maag. Een jaar later, 1982, verscheen met ‘Stale Verhale’ de opvolger en nummers als ‘Jouw Enige Kracht’ en ‘Matennaaier’ werden weer veelvuldig meegebruld op datzelfde zomerkamertje. In 1984 verdween de band van het podium, en dat terwijl ik de de band nooit live had mogen aanschouwen. Het duurde tot 2016 voordat ik mijn eerste Vandale ervaring mocht ervaren met optredens in het Rotterdamse Baroeg en Scum Katwijk en wat bleek is dat ik niet de enige was die de teksten uit volle norst kon meezingen. “Waarom geen nieuwe Vandale plaat?” was mijn vraag in mijn live recensie. Gelezen of niet, anno 2017 komt Vandale met de derde langspeler ‘KanNieBale’, uitgebracht door Into The Linelight.

Om eerlijk te zijn, toen de singel ‘Pa’ verscheen was ik wel wat teleurgesteld. Het nummer klinkt als een popsong en dat is niet waar ik op gehoopt had. De mededeling van de band dat de rest van het album steviger zou zijn heeft mij bewogen het album aan een kritische luisterbeurt te onderwerpen. De jeugd sentimenten overboord zettend luister ik naar ‘KanNieBale’, het is natuurlijk niet eerlijk om het album te vergelijken met een album dat zo’n 36 jaar later verschijnt. De gedane belofte na het uitbrengen van de single wordt niet geschaad, Vandale brengt lekkere rockers. Nummers als ‘Vecht’ en ‘Terug in de tijd’ zijn lekkere rockers en brengen je inderdaad terug in de tijd. Lekkere gitaarsolo’s, rauwe vocalen van zanger Bert van Klaveren aangevuld met de vocalen van bassist Anton Masius zijn het nummers die lekker weg luisteren. Waar ‘Zondebok’ een stevige up-tempo rocker is, staan er verder lekkere blues rock nummers als ‘Wie ben jij’ en gewoon typische Vandale songs als ‘Stilte voor de storm’ op de plaat.

‘KanNieBale’ is een leuk vervolg van Vandale, een album dat rockt en lekker weg luistert en het wachten waard is.

(77/100, Into The Limelight)

Tracklist
1 Perfecte Dag
2 Vecht
3 Terug In de Tijd
4 Zondebok
5 Pa
6 Ze Weet Wat Ze Wil
7 Wie Ben Jij?
8 Betale
9 Tijd
10 Stilte Voor de Storm
11 Onderstroom
12 Pa (Single Versie)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ