L’Ira del Baccano – Paradox Hourglass

Facebookrssmail

Zoals de naam al doet vermoeden komt L’Ira del Baccano uit Italië. Deze vier mannen maken instrumentale muziek. Hun inspiratie is van psychedelica via heavy prog rock tot doom. Met aangenaam zware snaren van bassist Ivan Contini Bacchisio. En de gitaristen Alessandro Santori en Roberto Malerba. Roberto speelt ook synthesizer. Hun vorige album ‘Terra 42’ (2014) kreeg lovende kritieken.

‘Paradox hourglass part 1 (L’Ira Del Baccano)’ heeft een pakkend, rockend intro. Er zijn een aantal herhalingen in ritme en melodie. Gave wending met lekker veel bas. Alessandro “fred” Salvi bespeelt zijn cimbalen licht. Er is aangenaam toets-en snaarwerk te horen. Er zijn volop psychedelische invloeden. Soms zijn ze bijna experimenteel. De herhalingen in ritme en melodie brengen met in een heerlijke flow. Dit wordt afgewisseld met zwaarder gespeelde delen. Al dan niet met kleine elektronische details. Ook de zwaarder gespeelde delen bevatten herhalingen. Ze zijn absoluut niet te overheersend. Deze goed opgebouwde openingstrack eindigt met strak gespeeld stuk.
Bijna non-stop volgt ‘Paradox hourglass part 2 (No Razor for Occam)’. Dit is duidelijk een vervolg op deel 1. Hoewel het iets minder verrassend is, is het wel goed gespeeld. Ik draai het volume daarom wat verder open.

De elektronische geluiden aan de start van ‘Abilene’ zijn mooi verdeeld over de boxen. Prima wendingen tussen psychedelische en zwaardere delen. De ene keer vloeiend de andere keer plotseling. Diverse elektronische geluidjes geven net wat extra’s. Deze track lijkt afgelopen, maar gaat op een verrassende manier verder. Na een aantal herhalingen is het einde onverwacht. Goed gekozen! In ‘The blind phoenix rises’ is de elektronische sound gemend met gave lage tonen. Het zijn de zware snaren die positief opvallen. Eerst langzaam, daarna neemt het tempo een beetje toe. Heerlijk terug in de langzame, heerlijke zware flow. De veranderingen die volgen zijn iets te voorspelbaar. Maar dan neemt het tempo onverwacht behoorlijk toe. Eigenlijk verwachtte ik iets meer van dit stuk. Goed gespeeld, en lekker stukje muziek, maar de climax bleef uit.

Over het algemeen is de balans tussen de psychedelica en de zware muziek goed. De nummers zijn goed opgebouwd. ‘Paradox Hourglass’ duurt zo’n 40 minuten en is (via hun bandcamp pagina) ook op vinyl verkrijgbaar.

(77/100 Subsound Reords)

Tracklist:

1 Paradox hourglass part 1 (L’Ira Del Baccano) – 11:10
2 Paradox hourglass part 2 (Occam has no razor) – 8:28
3 Abilene -11:17
4 The blind phoenix rises – 8.06

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ