Auðn – Farvegir Fyrndar

Facebookrssmail

Vanuit IJsland brengt Auðn hun nieuwste werk ‘Farvegir Fyrndar’, wat zoveel betekent als “Oude Rivierbeddingen”. In feite is dit hun tweede langspeler, maar aangezien de eerste slechts in een gelimiteerde oplage van 500 stuks op cd is uitgebracht, kunnen we deze plaat wel als hun echte debut beschouwen. Auðn maakt atmosferische black metal en put hun inspiratie meer uit de klassieke Noorse black metal generatie. De band zet wel een sound neer, en soms voel je gewoon de donkere, IJslandse kou doorkomen. Soms ingetogen en rustig, om dan weer volledig los te gaan. Luister bijvoorbeeld eens naar epische nummers als ‘Haldreipi Hugans’ of ‘Skuggar’, vol afwisseling en melodische passages, waarbij de rauwe, krijsende zang diepgang en emotie toevoegt.

Tekstueel behandelt de band uiteenlopende thema’s die wel een verband houden met de natuur of de emoties die inherent zijn aan het leven in de IJslandse regionen, een grauwe, deprimerende wereld die tegelijk toch vol schoonheid zit en je aan het denken zet. Sfeer en emotie genoeg op dit album, de plaat groeit met iedere luisterbeurt. De title van deze plaat is een zinssnede uit ‘Lifvana Jord’ (Levenloze Aarde) het tweede nummer op dit album. Deze vikingafstammelingen in pak brengen een vrij traditionele aanpak van black metal, zonder synths, wat op zich best bijzonder genoemd kan worden in de atmosferische black metal. Het resultaat is echter hoogstaand, kwalitatief een belofte voor de toekomst. De vijftig minuten muziek vervelen geen moment en boeien tot het eind, een donkere en sfeervolle plaat van constant hoog niveau. In mijn ogen wel vergelijkbaar met een band als Wolves In The Throne Room, die eigenlijk op een zelfde manier werken, al komen ze uit een heel ander deel van de wereld.

Het land van Dimmuborgir (nee, niet de band) brengt toch wel topbands voort, zoals de bekendere als Solstafir en Deathspell Omega, daar hoort Auðn ook zeker bij! Season Of Mist heeft zeker een goede zet gedaan met deze belofte van een band. Wie de heren live wil aanschouwen heeft geluk, de band gaat zeer binnenkort op tour met Gaahl’s Wyrd en The Great Old Ones, en tevens spelen ze op de Eindhoven Metal Meeting!

(85/100, Season Of Mist)

Tracklist:

1. Veröld Hulin (6:24)
2. Lífvana Jörð (4:06)
3. Haldreipi Hugans (8:04)
4. Prísund (4:03)
5. Ljósaslæður (6:37)
6. Blóðrauð Sól (4:27)
7. Eilífar Nætur (5:42)
8. Skuggar (5:14)
9. Í Hálmstráið Held (5:20)
Total playing time: 49:57

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ