Anvil – Pounding The Pavement

Facebookrssmail

De Canadese band Anvil behoeft bij het overgrote deel van de heavy metal-fans geen nadere introductie en wanneer je inmiddels al 40 jaar in die scene zit, is dat ook zeker niet nodig. Na uitstekende albums in de begin jaren ’80, met ‘Metal on Metal’ en ‘Forged in Fire’ als hoogtepunten, raakt vervolgens de carrière van Anvil toch wat in het slop. De verklaring hiervoor is vrij simpel. Bijna ieder navolgend album kende teveel nietszeggende nummers en daarnaast was hun management ook niet schuldvrij. Aan de muzikanten op zich lag en ligt het nog steeds niet, want zanger Lips is een hele bekwame gitarist en drummer Robb Reiner is een geweldenaar, hun eeuwige enthousiasme is ronduit aanstekelijk. In 2009 verschijnt een documentaire over Anvil en deze zorgt voor een boost van die carrière, Anvil werd weer een populaire live-band; al betekende dat niet dat er daarna kwalitatief uitstekende albums werden geproduceerd. En dan verschijnt bij aanvang 2018 het 17e studio-album van Anvil genaamd ‘Pounding The Pavement’ en rijst de vraag: heeft Anvil deze keer wel een kraker geproduceerd ?

Het 1e nummer ‘Bitch in the Box’ is helaas niet de opener welke je wenst te horen, want i.p.v. een snelle en gevarieerde song welke je direct beklijft, is dit nummer qua riffing en structuur een erg simpel nummer, wel weer typisch Anvil. Wanneer je zanger Lips al een tijd niet meer op een album hebt horen zingen, dan denk je al snel bijna Lemmy te horen, de stem van Lips gaat nl. behoorlijk die kant op, waar dat vroeger zeker niet zo was. Het volgende nummer, ‘Ego’, is juist het nummer dat je als opener had willen horen, lekker snel en agressief. En zo is het ook op dit nieuwe Anvil-album weer min of meer net zoals op vele andere Anvil albums: een merendeel goede/sterke nummers die worden afgewisseld met (te veel) minder sterke dan wel zwakke nummers. Aanraders zijn er o.a. in het instrumentaaltje ‘Pounding the Pavement’, het lichtelijk bluesy klinkende ‘Rock That Shit’, ‘Black Smoke’, dat in zijn geheel wat naar Motorhead neigt, waar de nummers ‘Smash Your Face’ en ‘Nanook’ niemendalletjes zijn.

Daarom gaat ook dit Anvil-album niet de boeken in als een kraker, ook nu weer teveel wisselvalligheid.
In februari gaat Anvil weer op toernee en doet enkele Nederlandse steden aan, mocht je tijd/zin hebben, is een Anvil optreden zeker de moeite waard.

(72/100, Steamhammer / SPV)

Tracklist:
1. Bitch in the Box 04:29
2. Ego 02:57
3. Doing What I Want 03:17
4. Smash Your Face 04:20
5. Pounding the Pavement 03:05 instrumental
6. Rock That Shit 03:21
7. Let It Go 03:00
8. Nanook on the North 05:57
9. Black Smoke 03:26
10. World of Tomorrow 04:37
11. Warming Up 03:03
12. Don’t Tell Me 03:51

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ