NECHOCHWEN – THE ANCIENT PULSE

Facebookrssmail

In oktober bracht het Amerikaanse Black/ Folk Metaltrio Nechochwen hun compilatiealbum ‘The Ancient Pulse’ uit via Nordvis Produktion.

Dit jaar viert Nechochwen hun 10-jarig bestaan en brengt met deze compilatie geremasterde versies uit met wat unreleased tracks en covers. Hun studio albums zijn ‘Algonkian Mythos’ (2008), ‘Azimuths To The Otherworld (2010), en ‘Heart of Akamon’ (2015)
Tevens heeft de band in 2012 een EP’tje uitgebracht getiteld ‘otO’.

De compilatie opent met de mooie track ‘The Lodge’ onder een prachtige Folk harmonie zang begeleidt op een akoestische gitaar. Het echo-effect wat wordt weergegeven aan de vocalen geven een mystieke vibe aan de track. Ook ‘Fallen Timbres’ en ‘Nilu – Famu’ zijn beiden prachtige, instrumentale akoestische Folktracks waarin bovendien gebruik wordt gemaakt van typische Folk instrumenten zoals een drumbeat en fluit. Op ‘Fallen Timbres’ heeft het gitaarspel zelfs een Countryachtige vibe in een, zelfs haast Johnny Cash-achtige stijl. Alleen de Metalsound heb ik tot nu toe nog niet kunnen ontdekken. En dat is maar goed ook, want dan blijft er iets om naar uit te kijken.

En ook songs als ‘Winterstrife’, ‘Allumhammochwen-The Crossing’, ‘At Night May I Roam’, ‘Charnel House’ en ‘On The Wind’ zijn allen uitstekende tracks. Prima gezongen harmonieën en een fijn akoestisch gitaarspel afgewisseld met typische Folk instrumenten, zoals een fluit en viool. Pas bij ‘Winterstrife’ komt, perfect getimed, de Metalsound om de hoek kijken met een elektrische gitaarriff.
Pas met ‘Allumhammochwen-The Crossing’ bouwen ze deze Metalsound volledig uit met stevige gitaren onder typisch vrouwelijke folklore gezang. Terwijl ‘At Night May I Roam’, ‘Charnel House’ en ‘On The Wind’, juist weer mid-tempo tracks zijn, waarbij de stevige sound zich slechts beperkt tot het drumspel en een elektrische gitaarriff.
Aan het einde van ‘Charnel House’ worden er samples gebruikt van vogelgeluiden en knisperend haardvuur. Op ‘On The Wind’ wordt er gebruik gemaakt van Indianen chant als sample.

Op ‘Heya Hona’, ‘One With The Forest’, en ‘Song Of The White-Tailed Deer’ komt weer de Metalmuur om de hoek kijken. Het refrein van ‘Heya Hona’ bestaat opnieuw uit Indianen chants onder een prima elektrisch gitaarspel, afgewisseld met een typische Folk drumbeat.
‘One With The Forest’ is een Rotting Christ cover, welke tevens is verschenen op hun tribute album. Dit is de enigste song waarop ik de bandleden volledig hoor afwijken van hun Folksound, en zelfs grunt vocalen hoor.
Deze tracks is volledig in een Metalsound gespeeld met stevige gitaren en drumwerk. Grappig hoe de band hiermee hun veelzijdigheid aantoont.

‘Over The Mountain’ is tevens een cover van Ozzy Osbourne, en is aan de opname kwaliteit te horen duidelijk van een demo afkomstig. Als je de tracklist bekijkt dan is het interessant om te zien en te horen wat voor ontwikkeling deze band heeft doorgemaakt.

Grappig hoe de band de luisteraar in spanning weet te houden door deze eerst te trakteren op een aantal folktracks voordat ze de metalmuur van gitaren erin verwerken.
Prima afwisseling en tracks waarin de sound goed gedoseerd wordt. Zelf zou ik de band eerder omschrijven als een Folkband met Metalinvloeden dan omgekeerd, maar dat neemt niet weg dat de heren van Nechochwen uitstekende muzikanten zijn. Liefhebbers die ook een goede Folkband of Keltische Folkmuziek kunnen waarderen zouden dit album zeer zeker eens een kans geven.
(85/100) (Nordvis Produktion)

 

TRACKLIST THE ANCIENT PULSE

 1. The Lodge
 2. Fallen Timbres
 3. Nilu-Famu
 4. Winterstrife
 5. Allumhammochwen-The Crossing
 6. At Night May I Roam
 7. Charnel House
 8. On The Wind
 9. Heya Hona
 10. One With The Forest
 11. Song Of The White-Tailed Deer
 12. Over The Mountain
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ