Apophys – Devoratis

Facebookrssmail

Apophys is een Nederlandse technische death metal band opgericht in 2012. In 2015 verscheen het debuut album ‘Prime Incursion’ via het vermaarde Metal Blade Records label. Hoewel ‘Prime Incursion’ een sterk album is, heeft het niet de aandacht weten te genereren dat het eigenlijk verdiende. Een groot label klinkt weliswaar fantastisch maar heeft ook een keerzijde, bij Metal Blade Records was Apophys één van de beginnende bands in een stal vol namen die al het één en ander hebben bewezen. In het Tsjechische Ultimate Massacre Productions heeft Apophys een label gevonden waarbij de band het speerpunt is, een label dat investeert in de band en in promo activiteiten. Op 22 januari verschijnt het tweede album van de band en deze draagt de naam ‘Devoratis’.

Ten opzichte van de debuutplaat heeft er één wijziging plaatsgevonden in de line-up, gitarist Dave Meester (Facelifter) verving vorig jaar Koen Romeijn en met deze line-up knalt Apophys uit de startblokken met opener ‘Children Of The Stars’. Het openingsnummer klinkt herkenbaar, de heerlijk agressieve vocalen van zanger Kevin Quilligan liggen perfect in de mix, in een productie die staat als een huis. Het nummer is als vanouds bruut maar heeft toch wat meer subtiels in zich. ‘The Verdict’ start snel met een excellerende Kevin, strakke breaks en tempowisselingen volgen waarbij de aandacht uitgaat naar één van Neerlands betere metal drummers Michiel van der Plicht. Een sterk nummer.

Het tempo gaat er even uit bij het nummer ‘Xiux – The Parasite’ en dat is iets dat we eigenlijk niet eerder gehoord hebben van Apophys. De aandacht ligt hier vooral op het sterke gitaarwerk en dito gitaarsolo. Het nummer vliegt alle kanten op, dan weer loodzware trage riffs en plots weer bruut en snel, het nummer eindigt zoals het begon met subtiel gitaarwerk. Subtiel is misschien wel het kernwoord bij dit nieuwe Apophys werkstuk, aan het brute van het debuutalbum zijn nieuwe ingrediënten toegevoegd. Meer tempowisselingen en meer variërende vocalen die de plaat goed doen. In een nummer als ‘Deadlock’ lijkt alles samen te komen, bruut en subtiel met uitstekend technisch gitaarwerk. Wat volgt zijn nummers die stuk voor stuk iets extra in zich hebben en van begin tot eind weten te boeien, zoals dit complete album doet.

Met ‘Devoratis’ heeft Apophys een nieuwe standaard gezet met sublieme technische death metal. Een heerlijk gevarieerd album met subtiele ingrediënten die een compleet totaalplaatje leveren. Hoewel nog vroeg in het jaar, ‘Devoratis’ zal veelvuldig opduiken in de 2018 jaarlijstjes.

(90/100, Ultimate Massacre Productions)

Tracklist:
1. Children of the Stars 04:38
2. The Verdict 03:42
3. Xiux – The Parasite 05:33
4. Matters Unresolved 03:07
5. Deadlock 03:35
6. Respite (Interlude) 02:49
7. What We Will Be 05:31
8. Retaliate 03:24
9. Occasus 03:54

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ