Witherfall – Nocturnes And Requiems

Facebookrssmail

Witherfall is een samenwerking tussen gitarist Jake Dreyer (Iced Earth, White Wizzard), zanger Joseph Michael (White Wizzard) en drummer Adam Sagan (Circle II Circle). Sagan kan de release van dit album jammer genoeg niet meer meemaken. De jongeman, amper 36, overleed eind 2016 aan de gevolgen van een agressieve bloedkanker. Verwacht geen doorslag van de genoemde bands want de muziek die Witherfall uitspuwt, mag dan wel raakvlakken hebben met wat de genoemde bands produceren, toch ligt het totaalgeluid mijlenver daar vandaan.

Van bij opener ‘Portrait’ merk je al dat dit niet het zoveelste Amerikaanse powermetalbandje is geworden want Witherfall mag dan als basis vertrekken van die Amerikaanse powermetal uit de eighties, het resultaat dat bereikt wordt, valt eerder te klasseren onder de noemer progressieve metal maar dan wel met lekker stevige momenten die refereren aan thrash en speed. De manier waarop ze die stevige basis mixen met invloeden die absoluut niet metal gerelateerd zijn, zoals in ‘What We Are Dying For’, waar je een uitgebreid Spaans intermezzo te verwerken krijgt, boeten niets aan kracht in maar verrijken de song.

De band gaat op datzelfde elan verder op dit debuut waarop de luisteraar keer op keer verrast wordt door de muzikale bochten die Witherfall doorheen zijn songs weeft. Het absolute hoogtepunt in deze progressieve metalreis is ‘Sacrifice’ denk ja dan als je het negen minuten durende meesterwerkje beluisterd hebt. Als dan even later het ingetogen ‘The Great Awakening’ op je boterham krijgt, gaan de haartjes op je armen recht overeind staan. Een echt kippenvelmoment, ook al dankzij de schitterende vocalen van Joseph Michael. Met ‘The End Of Time’, opgedragen aan hun overleden drummer, weet Witherfall opnieuw te verbazen. Opzwepende powermetal doorspekt met zweverige geluiden die nog even verdergaan op ‘Finale’ waarna dit conceptalbum afgesloten wordt met een passend sluitstuk voor ‘Nocturnes And Requiems’, ‘Nobody Sleeps Here’.

Ik ben alvast blij dat ik er nog in geslaagd ben om dit album dit jaar te beluisteren, want deze release verdient absoluut een plaatsje in mijn eindejaarslijstje van 2017? Topalbum

(95/100, Century Media Records)

Tracklist:
1. Portrait 06:36
2. What We Are Dying For 06:54
3. Act II 00:54
4. Sacrifice 08:59
5. The Great Awakening 03:24
6. End of Time 09:36
7. Finale 01:49
8. Nobody Sleeps Here… 08:49

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ