Dave Kerzner (& Sonic Elements) – Static

Facebookrssmail

‘Static’ is het tweede soloalbum van zanger en multi-instrumentalist Dave Kerzner. We kennen hem o.a. van de prog band ‘Sound of Contact’. Zijn solodebuut ‘New World’ werd lovend ontvangen in de prog wereld.

‘Static’ is een conceptalbum. Kort gezegd gaat deze ‘rockopera’ over de individualistische maatschappij. Het onterecht oordeel vellen en ongezouten kritiek geven zijn een paar elementen die aan bod komen. ‘Prelude’ bevat enkele tonen sober pianospel, maar dit raakt me meteen. Na deze korte track van nog geen 40 seconden, volgt ‘Hypocrites’. Er komt vrij veel op je af. De tekst is om over na te denken. Sommige delen worden staccato gezongen, dit sluit aan bij de muziek. Op andere momenten smelten de zang samen met de muziek. De wendingen verlopen zowel vloeiend als onverwacht. Alle laagjes over elkaar zijn in harmonie. En de geluidskwaliteit is zeer goed. De opbouw naar het strak gespeelde einde is gaaf.

Sommige delen van de titeltrack klinken bijna eenvoudig. Toch zit het geheel gecompliceerd in elkaar. Ik ben zo gefocust op het luisteren dat ik vergeet te recenseren. Zang en muziek nemen mij meerdere keren in beslag. ‘Static’ eindigt met een krakend geluid. ‘Trust’ raakt me binnen enkele seconden. De sfeer is wat neerslachtig, toch zing je bepaalde delen vrij snel mee. De cello onderstreept de somberheid subtiel. Dit is een prachtig en gevoelig nummer; tot en met de laatste, zachte noot. ‘The Truth Behind’ start kalm. Er zijn een paar voorzichtige wisselingen in volume en tempo. In het minimalistische stukje weet Dave mij te raken met zijn stem en pianospel. De krakende geluidjes op de achtergrond zijn er met opzet aan toegevoegd. Dit vormt de aanloop naar een overweldigend vervolg. De opbouw naar het einde is subliem.

Er staan een aantal korte tracks op deze cd, waaronder ‘Right Back To The Start’ en ‘Statistic’. Deze laatste is een instrumentale track. De opvallende elektronische klanken voegen zich naadloos samen met de overige muziek. ‘State of Innocence’ geeft me kippenvel. De hoge zang vormt mooie melange met de rest. Weer is het laagje over laagje perfect in balans.

‘The Carnival of Modern Life’ heeft een boeiende maar merkwaardige start. Ook andere stukken van de track verlopen zo nu en dan apart. Sommige wendingen en delen zijn zelfs bijna bizar. Maar zang, tekst en muziek vormen ook nu weer een eenheid. Tijdens deze vijf delen tellende track wordt er kritisch gekeken naar het reilen en zeilen van de hedendaagse maatschappij. Vooral de sampling zorgt voor een indrukwekkend einde. Het laatste The Grand Finale (Look At Yourself), is echt een Grande Finale.

De meeste teksten zetten niet aan tot meezingen, wel tot nadenken. Al moet je wel zin hebben in deze ‘filosoferende’ teksten. Maar ook als je de teksten niet helemaal tot je door laat dringen, is ‘Static’ een fascinerend album. Want alle nummers zijn interessant opgebouwd. Snaren, strijkers, en toetsen smelten regelmatig zo mooi samen dat ze amper te achterhalen zijn. Daarbij zijn er allerlei bijzondere geluiden aan toegevoegd. Hierdoor blijf je luisteren. Steeds weer hoor je nieuwe dingen. Dit alles maakt dat dit album moet groeien. Neem daar gerust de tijd voor, want dit fantastische album duurt maar liefst 74 minuten.

(91/100 , Eigen beheer)

1 Prelude (0:39)
2 Hypocrites (8:29)
3 Static (5:19)
4 Reckless (5:38)
5 Chain Reaction (4:43)
6 Trust (4:46)
7 Quiet Storm (2:08)
8 Dirty Soap Box (5:43)
9 The Truth Behind (7:11)
10 Right Back To The Start (1:50)
11 Statistic (2:53)
12 Millennium Man (3:31)
13 State of Innocence (4:48)
14 The Carnival of Modern Life (16.52)
Pt. 1 Welcome To The Carnival
Pt. 2 Freak Show
Pt. 3 High Noon
Pt. 4 Leave It All Behind
Pt. 5 The Grand Finale (Look At Yourself)

Line up:
Dave Kerzner – Lead & Backing Vocals, Keyboards, Guitar, Drums, Bass
Fernando Perdomo – Guitar, Bass, Drums, Backing Vocals
Derek Cintron – Drums
Randy McStine – Guitar & FX
Durga McBroom – Vocals 
Lorelei McBroom – Vocals
Ruti Celli – Cello
Steve Hackett – Guitar on “Dirty Soap Box”
Nick D’Virgilio – Drums on “Dirty Soap Box”
Matt Dorsey – Bass on “Reckless”
Colin Edwin – Bass on “Static”
Ewa Karolina Lewowska – Vocals on “Static”
Alex Cromarty – Drums on “Chain Reaction”
Stuart Fletcher – Bass on “Chain Reaction”
Chris Johnson – Guitar on “Chain Reaction”

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ